De heren van VoorNederland (VNL) hebben gisteren hard uitgehaald naar hun collega's in de Tweede Kamer.
Louis Bontes en Joram van Klaveren zijn niet te spreken over de economische plannen van alle andere partijen. Bij de Algemene Financiële Beschouwingen lieten zij gisteravond geen spaan heel van de regeringscoalitie, de nepoppositie, maar ook niet van de echte oppositie.
"Ons parlement is in de greep van het socialisme. Alle gevestigde partijen zijn er mee doordrenkt: van de PvdA tot de VVD en van de SP tot de PVV. Ik geef toe, er zijn hier en daar wat accentverschillen, maar in essentie houden alle gevestigde partijen van de staat. Er is eigenlijk slechts een debat in de brede definitie van de sociaaldemocratie. Het is links, linkser, linkst. Dit Huis telt 148 socialisten."
Het is een boude uitspraak, maar feitelijk niet onjuist. De VVD pretendeert liberaal te zijn, maar steunt de verzorgingsstaat in feite 100 procent. Sterker nog, als een partij als VNL kritiek levert op dit systeem waarin de overheid vanaf uw geboorte tot uw dood voor u zorgt vindt de VVD dat niet kunnen en verdedigt zij de verzorgingsstaat met net zoveel passie als de PvdA en de SP.
Jammer, niet alleen omdat het socialisme en de lichtere variant van de sociaaldemocratie weinig effectief zijn en meer problemen veroorzaken dan ze oplossen, maar ook omdat het
helemaal niet nodig is om de verzorgingsstaat in (haar huidige vorm in) stand te houden. Zoals de
VNL fractie gisteren zei:
Maar wat Nederland nodig heeft is minder staat, minder socialisme en minder belastingen. Dat is de enige weg uit de crisis. Margaret Thatcher wist dat. Ronald Reagan wist dat. Wij weten dat. Maar dit kabinet weet dat helaas niet.
Mijn fractie overhandigde vorige week ons Fiscaalplan 2015. Keurig doorgerekend door het CPB. Wij hebben het beste structurele antwoord op de crisis.
Wij pleiten voor een lage vlaktaks van nog geen 23 procent, voor een uniform laag BTW-tarief, lagere tarieven in de vennootschapsbelasting en verlaging van de accijnzen. Dat is belastingverlaging, dat is liberalisme.
Dit is het alternatief; een daadwerkelijk liberaal beleid om Nederland vrijer én welvarender te maken. Van de PvdA zou je verwachten dat ze er weinig in zien - die partij wil immers dat we allemaal even arm zijn - maar van de VVD, en dan met name van Premier Rutte zou je een positief oordeel verwachten. Helaas, hij kijkt er niet eens een beetje positief tegen aan:
Maar onze premier kwam vorige week met een schokkend naïeve, linkse reactie op onze plannen. Ondeugdelijk ook. Nu gaan links en economisch ondeugdelijk wel vaker hand in hand, maar toch. Het werd gezegd door onze premier. Door een liberale premier nota bene die in vroegere tijden helden als Friedrich Hayek en Ludwig von Mises aanhaalde. Zij draaien zich om in hun graf.
Het kabinet verdedigt belastingverhoging. Het kabinet stelt dat een vlaktaks zo niet kan en spreekt over een slagveld qua inkomensverschillen. Het is Marx Rutte ten voeten uit.
Je kunt kritiek leveren op de bijnaam 'Marx Rutte,' maar zeker niet op de daadwerkelijke inhoud van het verhaal. De VVD is niet meer te onderscheiden van alle andere partijen in de Tweede Kamer, die de verzorgingsstaat stuk voor stuk omarmen en iedere mogelijke liberalisering bestrijden. Op z'n best willen ze de al te grote nadelen van het huidige sociaaldemocratische systeem enigszins bijschaven (denk CDA), maar dat is het dan wel.
Zonde. Nederland heeft baat bij een echt liberaal beleid waarin het individu en zijn mogelijkheden centraal worden gesteld. Het is buitengewoon triest stemmend dat we in dit opzicht niets goeds hoeven te verwachten van 148 van de 150 Kamerleden Die hebben hun ziel en zaligheid allemaal verkocht aan de verzorgingsstaat... Zelfs zogenaamde liberalen hebben de logica van uitgesproken socialisten overgenomen.
Gelukkig zijn er voorlopig in ieder geval nog twee dappere échte liberalen die zich daar tegen verzetten. Nu hopen dat ze dat ook in de toekomst
kunnen blijven doen.