"Nederlanders zijn er helemaal klaar mee. Mensen zien dat het een belachelijk proces is en dat er duistere spelletjes worden gespeeld." dit is hoe de Robert Jensen show losbarst. En inderdaad: de zaak-Wilders hangt mensen de keel uit, het is een aanfluiting op tal van niveau's: de taalkundige onderbouwing van de aanklacht; de opstelling van het Openbaar Ministerie en de geruchten van politieke beïnvloeding door ambtenaren van het ministerie.
Ja, Jensen gaat helemaal los en het is maar goed ook. Overigens is er een goede aanleiding te bedenken waarom een persoon of een groep politieke invloed zou willen uitoefenen om Wilders te framen als verdachte in strafzaak.
Zodra een politicus als Wilders in communicatie-uitingen van de media wordt geïdentificeerd als 'verdachte' van een 'strafbaar feit' -in deze racismebeschuldigingen- dan heeft dit natuurlijk impact op de publieke opinie. Met name de attitudes van kiezers tegenover Wilders, de mate waarin ze hem vertrouwen en ook de kans dat ze op hem zouden stemmen. Waarom? Vanwege het proto-frame waarin Wilders zich onvrijwillig begeeft: hij is verdachte. Van een strafzaak.
Daarmee werd Wilders politieke lot toch wel een beetje bezegeld. Dit verklaart mogelijk ook de samenhang tussen de negatieve publieke opinie over Geert Wilders, ondanks zijn vrijspraak, en de negatieve trends in de peilingen. Maar als Wilders gaat winnen, zoals Jensen beweert, dan kan het zomaar eens gaan flippen 'de publieke opinie'. Dat is normaal en zou in deze het kiezerspotentieel van Wilders kunnen vergroten.
Dat laatste is een ongemakkelijk feit voor velen. Dat het met zijn zaak zover heeft kunnen komen zegt ook wel iets: het is een teken van een in verval rakende rechtsorde en "het is on-Nederlands wat hier gebeurt" zegt Robert Jensen.