Tussen 2008 en 2012
DFT meldde dit gistermiddag.
De daling wordt voornamelijk veroorzaakt door de gedaalde huizenprijzen, zo blijkt uit het rapport Welvaart in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In dat rapport worden de meest actuele landelijke en regionale cijfers gepresenteerd over inkomens, vermogens en bestedingen van huishoudens.
Ook komen lange trends van deze aspecten van welvaart aan bod en wordt ingegaan op de economische verwachtingen van consumenten en de druk van de inkomstenbelasting op het inkomen. Daarnaast zijn de groepen aan de onderkant en de bovenkant van de welvaartsladder in kaart gebracht. Speciale aandacht is er voor het (pensioen)inkomen van ouderen, de inkomensontwikkeling van zelfstandigen met en zonder personeel en de koopkrachtontwikkeling van werknemers in de verschillende bedrijfstakken. Verder is onderzocht wie er het meest profijt hebben gehad van de verschillende toeslagregelingen.
Het gemiddelde vermogen bedroeg twee jaar terug 27.000. In 2008 was dat nog 51.000. De waarde van de woning daalde in dezelfde periode van 256.000 naar 231.000, een daling van bijna tien procent. Tegelijkertijd nam de hypotheekschuld toe van 143.000 naar 163.000, een stijging van bijna veertien procent.
Wel was in Nederland de kans op armoede of sociale uitsluiting met 15% in 2012 het laagst van alle EU-lidstaten.