PVV-leider Geert Wilders haalt vandaag stevig uit naar minister Opstelten en staatssecretaris Teeven (veiligheid en justitie). Zij zouden namelijk te weinig laten zien van hetgeen is afgesproken in het regeerakkoord.
In een gesprek met
De Telegraaf laat Wilders weten dat de twee bewindsleden weliswaar volop in het nieuws zijn, maar dat de resultaten voorlopig nog uitblijven. "Het is te veel roepen en te weinig wol".
De Telegraaf concludeert vervolgens dat er door Wilders' kritiek spanning is ontstaan in de (gedoog-)coalitie, en dan met name tussen de VVD en de PVV.
Ik denk dat dit wel meevalt. Het campagneseizoen is begonnen. Net zoals bij iedere verkiezing weten zowel Wilders als, zeg, VVD-premier Rutte en de huidige VVD-fractieleider Stef Blok, dat er vele duizenden (meer, zelfs) kiezers zijn die twijfelen tussen de PVV en VVD. Het gaat dit keer wellicht om iets minder stemmen dan een paar jaar geleden, maar toch: het verschil tussen de grootste worden in een bepaalde provincie of de nummer twee, of zelfs drie, kan heel klein zijn... en grote ramificaties hebben voor de Eerste Kamer (waar het uiteindelijk natuurlijk om draait).
In zo'n situatie weten alle betrokkenen dat de PVV kort voor de verkiezingen kritisch zal zijn over met name VVD-bewindslieden. Daar valt immers wat te halen. "VVD-ministers zijn niet rechts / hard genoeg", zal de boodschap wezen. Of dat terecht is doet er niet toe: dit heet nu campagnevoeren.
En de VVD, zal die partij haar beklag doen over Wilders' kritiek? Misschien hooguit publiekelijk, maar ik verwacht eigenlijk van niet. De regering en de partij zullen de kritiek van de PVV-leider beantwoorden, maar iedereen weet dat dit bij het grote politieke spel hoort, al helemaal in een gedoogconstructie. Sterker nog, misschien dat de VVD het vraaggesprek van Wilders met De Telegraaf aangrijpt om de rechtse concurrent ook eens onder vuur te nemen onder het motto: het is belangrijk dat de PVV groot is, maar het is nog belangrijker dat de VVD de grootste is en blijft.
Een heleboel gedoe om niets dus, dit gesprek met De Telegraaf. Het is verkiezingsketelmuziek, verder niets.
p>