Door de bevolkingskrimp op het platteland worden scholen van verschillende doelgroepen gedwongen samen te werken.
In regio's zoals Oost-Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen wonen steeds minder mensen. De vergrijzing en het wegtrekken van jongeren zorgen voor een dalende bevolkingsgroei. Door die vemindering worden scholen nu gedwongen samen te werken.
Er zijn scholen die daar grote moeite mee hebbenb, speciaal scholen in het bijzonder onderwijs zien het niet zitten met andersdenkende scholen samen te werken, bang dat het unieke karakter van eigen school verloren gaat.
Volgens de
NOS zijn er ook scholen die er niet om malen:
Het onderwerp ligt niet overal gevoelig. In Biervliet (Zeeuws-Vlaanderen) bijvoorbeeld liggen de bouwtekeningen al klaar. Openbare basisschool De Maatjes en Rooms-Katholieke basisschool De Komme zijn twee aparte scholen. Maar niet lang meer: er wordt gewerkt aan een nieuwe gezamenlijke school. Gerard Langeraert is directeur van LeerTij, het overkoepelende bestuur waarin 27 basisscholen van verschillende denominaties samenwerken. Volgens Langeraert liet de krimp hen geen keus: "Het aantal leerlingen in deze regio loop terug, daar kunnen we niets aan veranderen." In het plan voor de nieuwe school in Biervliet heeft men ook uitgewerkt hoe het moet met het godsdienstonderwijs. "Als de ene helft van de klas aan het lezen is bijvoorbeeld, krijgt de andere helft godsdienst. Dat is de toekomst", aldus Langeraert.