Gisteren was minister Opstelten (Veiligheid) in de Eerste Kamer over de prostitutiewet. De weerstand in het senaat kostte de vergewisplicht de kop. Wat gaat men nu aan mensenhandel doen?
De nieuwe prostitutiewet hangt al een tijd boven het Binnenhof. Twee jaar geleden werd de wet aangenomen in de Tweede Kamer, sindsdien leidt de wet een zwevend bestaan. De Eerste Kamer wilde eerst meer informatie. Een half jaar geleden schortte Ivo Opstelten de wet op, omdat de kritiek van de senatoren in de Eerste Kamer zeer heftig was. Hij was bang dat de wet zou sneuvelen. Gisteren probeerde de VVD minister het nog een keer. De kritiek aan 'de overkant' was nog steeds niet mals.
Vooral de vergewisplicht kreeg van alle kanten kritiek. Dat was dan ook een heet hangijzer. De vergewisplicht houdt in dat hoerenlopers voor hun bezoek aan een prostituee moeten controleren of het telefoonnummer van de prostituee klopt met haar registratienummer. Waarschijnlijk knippert u nu ook met uw ogen, niet geheel onterecht, want dit klinkt heel onpraktisch.
Gegevens wissen
Het wordt nog erger. Een klant mag meteen na het bezoek de gegevens wissen. Een overtreder van de vergewisplicht kan dus alleen op heterdaad worden betrapt. De kritiek op deze maatregel was zo heftig dat Opstelten besloot het wetsonderdeel waarin de vergewisplicht staat omschreven wel in de wet te laten staan, maar niet in werking te laten treden (dat is inderdaad krom, maar dat is er wel meer in Den Haag).
Twee andere punten uit de nieuwe prostitutiewet bungelen inmiddels ook aan een zijden draadje. Opstelten wil dat alle prostituees zich gaan registreren. Daarnaast wil hij de minimumleeftijd opschroeven naar 21 jaar. Nu is 18 nog de grens. Over beide maatregelen leven twijfels in het senaat. De fracties nemen nog een paar weken de tijd om extra informatie te krijgen van Ivo Opstelten, maar ook om binnen hun eigen fracties nog het één en ander te bespreken.
Flodder
Het valt te hopen dat de registratieplicht en het opvoeren van de minimumleeftijd wel door de Eerste Kamer komen. Anders blijft er van de prostitutiewet niet veel meer over dan een lege huls. De mensenhandelaars slaan zich dan op de knieën van de pret; als de Nederlandse overheid dergelijke flodders blijft afvuren, komt het wel goed.
En zo loopt de prostitutiewet nog meer vertraging op, terwijl de mensenhandel gewoon door gaat. Op de één of andere manier is deze criminaliteit zeer lastig op te lossen en nog veel moeilijker aan te pakken. Het één na het andere hopeloze wetsvoorstel (neem deze bijvoorbeeld) wordt geopperd of ingediend. Na lange tijd verdwijnt zo'n voorstel dan in de mist der vergetelheid of wordt wegens onuitvoerbaarheid aangepast al dan niet weggestemd.
Ongeloof
Ergens kan ik gewoonweg niet geloven dat wij in de 21e eeuw, 2013, midden in Amsterdam en andere Nederlandse steden, nog steeds te maken hebben met mensenhandel, gedwongen prostitutie en uitbuiting. Nederland lijkt een mooi, vrij land.
Maar sommige 'bedrijfstakken' zijn inktzwart.
Ik ben heel benieuwd wat de Kamerleden nu gaan doen om licht te brengen aan het einde van deze zwarte tunnel.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman