De Iraakse minister-president had al veel eerder moeten opstappen.
De Verenigde Staten heeft het al enige tijd helemaal gehad met de Iraakse premier Nouri al-Maliki. Niet per definitie omdat die man zich gedraagt als een soort van tweede Saddam Hoessein, maar omdat hij a) veel te sektarisch is, b) te corrupt, en c) te goede banden onderhoudt met Iran.
Al-Maliki is een sjiiet. Tijdens het regime van Saddam hadden soennieten het voor het zeggen in Irak. Na de Amerikaanse interventie hoopte het westen dat sjiieten en soennieten de macht eindelijk met elkaar zouden delen. Als één islamitische stroming de alleenheerschappij nastreeft is vrede namelijk niet mogelijk.
Hoewel de premier te pas en te onpas zei dat hij zo'n scenario inderdaad voor ogen had blijkt het tegengestelde uit zijn daden. De laatste jaren heeft hij vrijwel alle soennieten verwijderd uit de overheid, en behandelt hij het sjiitische gedeelte van de bevolking veel beter dan het soennitische. Als gevolg van dat sektarische beleid hebben soennitische Irakezen het helemaal met hem gehad, wat verklaart waarom ISIS zo snel, zo'n grote opmars heeft kunnen maken in soennitische gebieden. De mensen daar zien ze niet als vreselijke extremisten, maar als verlossers die ze bevrijden van het sjiitische jul van Al-Maliki.
De Verenigde Staten hebben dat ook door, waardoor Obama en co. nu druk op de premier zetten om op te stappen en het stokje door te geven aan iemand die wél bereid is om alle Irakezen bij elkaar te brengen:
The Obama administration is signaling that it wants a new government in Iraq without Prime Minister Nouri al-Maliki, convinced the Shiite leader is unable to reconcile with the nation's Sunni minority and stabilize a volatile political landscape.
The U.S. administration is indicating it wants Iraq's political parties to form a new government without Mr. Maliki as he tries to assemble a ruling coalition following elections this past April, U.S. officials say.
Such a new government, U.S., officials say, would include the country's Sunni andKurdish communities and could help to stem Sunni support for the al Qaeda offshoot, the Islamic State of Iraq and al-Sham, or ISIS, that has seized control of Iraqi cities over the past two weeks. That, the officials argue, would help to unify the country and reverse its slide into sectarian division.
Een prima idee, maar helaas komt het rijkelijk laat. De kans dat sjiieten en soennieten het nu nog met elkaar eens worden is behoorlijk minimaal, ja, ook als Al-Maliki verdwijnt.
Overigens is de kans klein dat Iran daarmee akkoord gaat - en ja, dat land is de macht achter de troon van Al-Maliki. Zolang Iran dit plan van de VS niet ziet zitten zal het hoogstwaarschijnlijk niet doorgaan.