Vanavond luiden we een historische tragedie in: Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog bukken we terug naar de spertijd en ondergaan we noodgedwongen een avondklok. Wie ná 21.00 uur vanavond nog het lef heeft om zich op straat te bevinden mag zichzelf officieel een "misdadiger" noemen, aldus demissionair minister-president Mark Rutte. Maar, de kritiek op deze draconische maatregel neemt alleen maar toe. We konden gisteren al in
de column van 'onze' Jan Roos lezen dat hij zich niet aan de vrijheidsberovende avondklok zal gaan houden: "Die avondklok gaat mij mijlen te ver. En ik ga mij daar niet aan houden. Het is een dusdanig zwaar middel, zonder een behoorlijke uitleg, dat ik deze vrijheidsberoving door de overheid mij niet laat aandoen. Geef mij maar een boete, pak me vooral op. Maar over deze lijn ga ik niet. Want hoe is dit middel uit te leggen?"
Nadat
Jan Roos de aftrap gaf om 'in verzet' tegen de avondklok te komen, nam op
het gecensureerde Twitter ook de hashtag
#AvondklokProtest trendsettende vormen aan. Steeds meer mensen geven aan dat ze vanavond
juist na 21.00 uur de straat op zullen gaan om zich te verzetten tegen de ingrijpende maatregelen van het demissionaire kabinet Rutte III.
Hoewel steeds meer mensen zich aansluiten bij het
protest tégen de avondklok, moeten we natuurlijk niet vergeten dat er óók mensen zijn die deze maatregel wél steunen.
Zo doet ook de publieke omroep -bij monde van Nico Dijkshoorn- een duit in het zakje:
Advies aan Nico van een redacteur die vroeger notabene zelf bij een padvindersclub zat die de Hannie Schaftgroep heet: "Blijf vooral lekker binnen, schuif dus ook niet aan bij een talkshow om je ongenoegen te uiten. Blijf Twitteren, maar laat het daar dan ook bij!"
Natuurlijk, we moeten corona de baas zien te worden en daar zijn misschien ook wel vervelende maatregelen voor nodig, maar een avondklok is niet van deze tijd en zal meer schade opleveren dan dat het goed zal doen. Alsof je een besmette pleister op je wond plakt.