'De aanval is de beste verdediging', dat is een goed, aloud, Nederlands gezegde. En dat gezegde brengt de veelgeplaagde en van corruptie verdachte voormalig VVD senator en wethouder, Jos van Rey (68), nu in de praktijk. Hij laat het er niet bij zitten en kiest de tegenaanval tegen het Openbaar Ministerie, die hij verwijt hem publiekelijk al te hebben veroordeeld, terwijl de klacht nog niet eens bekend is. In een lang interview met Telegraaf journalist Emile Bode legt Van Rey uit waarom.
Hier kunt u dat interview overigens terugkijken.
Van Rey heeft natuurlijk een zeer terecht punt: je bent in een goed functionerende rechtsstaat pas schuldig als de aanklachten bewezen zijn. Hij voelt zich dan ook onheus behandeld door de opsporingsdiensten, die bovendien de menselijke maat totaal uit het oog verloren zijn en je behandelen als een misdadiger, zonder dat je al veroordeeld bent. Sterker nog, Van Rey weet niet eens waarvan hij beschuldigd wordt. En daar heeft Van Rey nog een punt.
Even de feiten op een rijtje. Er gingen twee jaar geleden al geruchten over vermeende belangenverstrengeling van de toenmalige wethouder van Roermond. Een commissie Sorgdrager-Frissen ging vervolgens op onderzoek uit en constateerde dat er geen sprake was van feitelijke belangenverstrengeling tussen Van Rey en de verdachte projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook was er geen bewijs dat Van Rey iemand bevoordeeld heeft, of zelf persoonlijk voordeel heeft nagestreefd. Wel vond de commissie dat Van Rey er beter aan had gedaan zijn vastgoedbelangen op afstand te zetten. En die mening deelt Van Rey:
"Misschien had ik in 2010 moeten stoppen. Ik werd toen 65 jaar. Een aantal mensen raadde me dat ook aan. Ik zal heus wel fouten hebben gemaakt, wie maakt die niet? Maar een fout is nog geen corruptie. Van het aannemen, of het geven van steekpenningen is geen sprake geweest, dat blijkt ook uit het rapport van de commissie. Ja, ik ben weleens kwaad geworden op sommige mensen, anders krijg je in dit land niks gedaan. Daarmee heb ik ongetwijfeld de nodige vijanden gemaakt, maar het optreden van justitie kan niet anders zijn dan een afrekening van politieke vijanden met sterke vrienden. Ik was te lastig voor het Openbaar Ministerie. Voor Rijkswaterstaat. Voor de politie. Voor het CDA. Zelfs voor journalisten. Maar het belang van de burger stond daarbij bij mij altijd voorop."
Máánden voor de inval in zijn woning, tapte justitie al de telefoon van Van Rey af, zonder dat deze dat wist uiteraard. Uit een van die afgeluisterde telefoongesprekken komt naar voren, dat Van Rey's partijgenoot en burgemeester Ricardo Offermanns van Meerssen, vertrouwelijke informatie zou hebben gegeven over de benoeming van de nieuwe burgemeester van Roermond. Offermanns was toen één van de kandidaten.
Op een vraag uit het interview hoe Van Rey aankijkt tegen Justitie die hem op zijn 68e een paar jaar achter de tralies wil krijgen antwoordt Van Rey:
"Ik word emotioneel als u deze vraag stelt. Het is in dit land klaarblijkelijk onmogelijk om succes te hebben zonder dat je hoofd wordt afgehakt. Ik heb jaar in, jaar uit zeventig tot tachtig uur per week gewerkt voor de burgers; ondernemers maar ook voor sociaal zwakkeren. Als dank word ik gegijzeld door justitie en als een crimineel neergezet. Justitie heeft een aanslag op mij en mijn familie gepleegd en ik weet nog steeds niet wat ik heb misdaan. Nu ga ik tot de aanval over. Ik schrijf een boek en houd er rekening mee dat ik volgend jaar weer raadslid word. Ik laat mijn stad, mien leef Remunj , niet in de steek. Jos loopt niet weg voor problemen. Juist nu niet."
Nou, zonder een oordeel te willen vellen, ik geef Van Rey groot gelijk om te protesteren tegen de hele gang van zaken. Het lijkt me alleen maar goed dat de waarheid boven tafel komt. We leven in een rechtsstaat en niet in een Limburgse bananenrepubliek.
Inmiddels heeft hij aangekondigd dat hij een boek gaat schrijven over de hele affaire.