Kosten, kosten, kosten.
Vakantiegeld is bedoeld om... werknemers in staat te stellen op
vakantie te gaan. Maar wat blijkt? Juist:
ze geven hun vakantiegeld uit aan heel andere dingen.Bij het merendeel van de Nederlanders gaat het jaarlijkse vakantiegeld ook dit jaar niet op aan vakantie. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is het voor veel mensen erg belangrijk om wat extra centen achter de hand te hebben voor andere zaken.
Vijftien jaar terug gebruikte 49% van de mensen die vakantiegeld krijgen het bedrag daadwerkelijk om op vakantie te gaan. Tegenwoordig is dat nog maar 45%.
"Het hebben van spaargeld is tegenwoordig noodzakelijker dan een aantal jaren geleden. Denk aan het opvangen van het eigen risico in de zorg, of het feit dat vanaf 2018 bij de aankoop van een huis niet meer dan de waarde van een huis mag worden geleend", zegt Nibud-directeur Gerjoke Wilmink.
Er mag niet meer geleend worden dan de waarde van een huis? Dat lijkt me nogal wiedes. Maar wat de rest betreft is het natuurlijk inderdaad zorgwekkend dat mensen hun vakantiegeld tegenwoordig nodig hebben voor andere zaken, zoals het eigen risico. Het bewijst maar weer dat de 'prestaties' waar Mark Rutte zo trots op is -- de zogenaamde prestaties van zijn twee kabinetten -- gebakken lucht zijn. Misschien dat de macrocijfers beter worden, maar op microniveau zit het helaas heel anders.