Het Britse UKIP heeft ook een programma geschreven over een Brexit.
Michaël besteedde hier vanochtend al een kort item aan bij DDS-TV. In deze column wil ik wat meer in detail ingaan op dat 96 pagina's tellende rapport van UKIP, met de veelzeggende titel 'Out of the EU into the World'. De ondertitel is wellicht nog spraakmakender: 'The UK does not need to be in a political union to trade, and other inconvenient truths'. De boodschap is helder: om handel te drijven hoef je als natiestaat geen deel uit te maken van een Europese politieke unie. Het rapport is voornamelijk geschreven door UKIP MEP William Dartmouth, verantwoordelijk voor de zuid-west regio's en Gibraltar.
Wat waren die andere 'inconvenient truths' (ongemakkelijke waarheden)? Hierna volgt een samenvatting van de belangrijkste punten.
Allereerst stelt het rapport vast, dat de economie van Groot-Brittannië voor 100% onderworpen is aan EU-regelgeving, terwijl het Britse BBP maar voor 10% door export naar de EU bepaald wordt. Sterker, maar liefst 95% (!) van alle Britse ondernemers doen helemaal nooit zaken met de EU.
Ook de claims dat er veel Britse banen afhankelijk zijn van de EU is een fabeltje. Het rapport:
"Claims that 3 Million UK jobs are dependent on trade with the EU are false. It is based on the false premise that all UK exports to the EU will ease when we leave whilst in fact that will not be the case because: a) Our membership of the World Trade Organisation protects us from vexatious actions by trading partners; b) The other EU Member States export more to the UK than we do to them!"
Andere EU landen exporteren meer naar Groot-Brittannië dan andersom, bovendien voorkomt het lidmaatschap van de Wereld Handels Organisatie, dat de EU een handelsembargo tegen GB afkondigt, aldus het rapport. Daarbij heeft Groot-Brittannië al met meer dan 100 andere landen, waaronder Mexico en Korea, handelsakkoorden afgesloten buiten de EU om. Een van de voornaamste conclusies van het rapport luidt dan ook:
"The UK should exit the EU and thereby regain the ability to negotiate trade agreements in our national interest. The UK should then immediately reactivate our seat at the WTO. Exit would also relieve 100% of the UKs economy from the burden of EU Regulation."
Een andere reden is de geringe zeggenschap. Groot-Brittannië heeft slechts stemrecht in de Raad van 8,24% en zelfs dat percentage gaat naar omlaag (onder andere omdat er steeds meer besluiten bij gekwalificeerde meerderheid in plaats van unanimiteit worden genomen, red.). Ook wijst het rapport op de geringe economische groei van de eurozonelanden en het gebrek aan perspectief: "The prospects for the economies of the EU are dismal to dire." Bovendien neemt het aandeel van de EU in de wereldeconomie af. Van 30% in 1980 naar 20% nu en de vooruitzichten zijn, dat dit aandeel verder daalt naar 15% in 2025. De economieën van de Gemenebest landen daarentegen groeien hard... Het rapport concludeert dan ook, dat de Britse politici van weleer 'de verkeerde keus' hebben gemaakt. Ook wordt verwezen naar de moderne 21e eeuwse communicatietechnologie, waardoor het totaal irrelevant is waar de handelspartners zich bevinden. Kortom, het is niet nodig om lid te zijn van een politieke unie om waar ter wereld handel te drijven met andere landen.
Een ander wezenlijk bezwaar van UKIP is de open grenzen politiek van de EU. Men wijst erop dat door die politiek 450 miljoen EU burgers simpelweg het recht hebben zich in Groot-Brittannië te vestigen. Kortom, UKIP wil uit de EU en de banden versterken met de voormalige Gemenebest landen.
Het zal me benieuwen of dit rapport even weinig media aandacht krijgt als het Capital Economics rapport in opdracht van de PVV. Iets zegt me, dat dit weleens mee zou kunnen vallen.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.