Uh-oh, Noord-Korea niet bezig met "totale denuclearisatie" zoals afgesproken met Trump maar juist met uitbreidingen

Geen categorie27 jun 2018, 11:00

Beelden van satellieten laten er geen twijfel over bestaan: ondanks dat Noord-Korea een overeenkomst met Trump tekende om te beginnen met het proces van "denuclearisatie" blijkt dat er in de praktijk iets heel anders gaande is. Kim Jong Un is juist bezig zijn nucleaire installaties uit te breiden en te verbeteren.

In tegenstelling tot wat Kim Jong Un op papier gezet heeft in Singapore, is zijn land helemaal niet bezig met het denucleariseren. Het kernwapenprogramma waarover het straatarme stalinistische staatje beschikt, wordt niet stilgelegd. Sterker nog: de Noord-Koreanen zijn hard aan het werk om de nodige verbeteringen uit te voeren aan de onderzoekscentra. Alles wijst er dus op dat ze op hget punt staan om de deal, die ze pakweg twee weken geleden met Trump hebben gesloten, te overtreden. The Hill rapporteert:

"Satellite images from last week show that North Korea is making numerous improvements to the infrastructure at a nuclear research facility, according to a new study. The satellite photos indicate that North Korea is quickly progressing on several adjustments to the Yongbyon Nuclear Scientific Research Center.

The improvements include a new cooling water pump house, multiple new buildings, completed construction on a cooling water reservoir and an apparently active Radiochemical Laboratory."

Dit nieuws zal ongetwijfeld ook het bureau van Trump zelf bereiken. Wie de president een beetje heeft leren kennen de afgelopen paar jaar, weet dan dat hij op één van de volgende twee manieren zal reageren: ofwel Trump zal in woede ontsteken en dreigen met "fire and fury" en zwaaien met termen als "little rocket man", al dreigend met een oorlog. Dan zijn we dus weer terug bij af en heeft die hele top in Singapore met terugwerkende kracht de dreigende militaire clash op het Koreaanse schiereiland alleen tijdelijk van de radar geveegd.

Maar het is ook goed mogelijk dat Trump doet wat Obama deed toen laatstgenoemde hoorde dat Iran de kantjes er vanaf liep in hun in 2015 gesloten deal. En dat is bagatelliseren, roepen dat het wel meeviel en dat er 'geen alternatieven' zijn voor de huidige bewandelde weg. De deal met Noord-Korea heeft Trump namelijk extra aanzien en populariteit opgeleverd, en daar zal hij zo lang mogelijk aan willen vasthouden. Trump kan roepen dat dit om "fake news" gaat, zoals hij wel vaker pleegt te doen.

Welke van de opties zal de Amerikaanse president kiezen om de Noord-Koreaanse nucleaire grapjes te beantwoorden? We gaan het meemaken.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten