"Ze zetten aan tot geweld."
Na de terroristische aanslag in Sousse gisteren heeft de Tunesische regering besloten om zo'n
80 moskeeën in het land te sluiten. De reden? De moskeeën in kwestie worden geleid door extremistische-moslims die jongeren op grote schaal radicaliseren.
De Tunesische overheid heeft volgens Belga beslist om 80 moskeeën te sluiten die niet onder staatscontrole staan. Ze zullen allemaal binnen een week dicht zijn, zo kondigde premier Habib Essid aan. Hij beschuldigt de moskeeën ervan aan te zetten tot geweld.
Essid noemde de strijd tegen
terrorisme een "nationale plicht" en riep zijn volk op om hem te steunen in deze oorlog. Hoewel dat goed klinkt heeft hij een probleem: sinds de afzetting van dictator Zine El Abidine Ben Ali hebben radicale groepen flink aan invloed gewonnen in Tunesië. Het is dus allerminst zeker dat de bevolking Essids kant kiest in deze strijd.
Hoe dan ook, de premier lijkt het serieus te menen:
Premier Habib Essid had het tijdens zijn persconferentie over uitzonderlijke maatregelen om de veiligheid te versterken in "gevoelige gebieden" en op "plaatsen waar er terreurgevaar bestaat". Er zal ook "een uitzonderlijk plan voor de beveiliging van toeristische en archeologische sites" worden ontplooid.
Ondertussen zijn reisbureau's in actie gekomen. Thomas Cook heeft alle vluchten naar Tunesië bijvoorbeeld geannuleerd. En dan niet voor een week of twee, maar tot het einde van augustus. Dit impliceert dat het reisbureau er allerminst zeker van is dat de Tunesische regering het probleem onder controle heeft. Opvallend genoeg staat daar tegenover dat slechts 7 van de 1500 klanten van Thomas Cook op dit moment in Tunesië aangeven dat ze terug willen keren (aldus het Belgische
Knack.be).