Helaas werken harde straffen niet altijd.
Donald Trump kondigt vandaag een nieuw plan aan om de drugscrisis in de VS te bezweren. Die loopt ondertussen namelijk helemaal uit de hand. Zo stierven in 2016 40.000 Amerikanen aan een overdosis. In 1999 waren dat er slechts 8.000. We hebben het dus over een toename van 500 procent. Met name in New Hampshire is het één grote drugsbende... wat dan ook de reden is dat hij zijn plan juist in die staat uit de doeken doet.
Prominent deel van zijn plan is om zogenaamde "grote drugsdealers" de doodstraf te bezorgen. De redenering daarachter is dat a) de drugshandel sowieso gewelddadig is en b) drugsdealers ook nog eens duizenden doden op hun geweten hebben onder drugsgebruikers.
Klinkt allemaal heel interessant, maar er zijn wel een paar problemen mee. Ten eerste is Amerika al decennia bezig met de zogenaamde "war on drugs." Het resultaat van die oorlog is dat hele gezinnen verscheurd zijn, dat met name Afro-Amerikanen op grote schaal vastzitten, en dat de Amerikaanse overheid miljarden weggegooid heeft aan een oorlog die het niet kan winnen.
De oorlog tegen drugs werkt niet. Hardere straffen werken niet. Dealers en gebruikers massaal opsluiten werkt niet. Miljarden dollars er tegen aan gooien werkt niet. Drugs zijn er nou eenmaal... en de kans dat ze ooit verdwijnen is minimaal. Het beste waar we op kunnen hopen is dat de schade beperkt wordt.
En dat kan alleen door een nieuwe aanpak. Eén die er niet op gericht is zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk vast te zetten (of te laten executeren), maar die drugs als een sociaal en cultureel probleem ziet, en minder als een 'misdrijf.'
Jammer genoeg beseft dat Trump dat niet. Wat hem betreft is zwaarder straffen per definitie effectief. In bepaalde gevallen klopt dat inderdaad -- wetenschappelijk onderzoek bewijst dat -- maar wat drugs betreft is de impact ervan nihil... en mogelijk zelfs contraproductief.