1. Home
  2. Trieste traditie met kerst

Trieste traditie met kerst

Geen categorie25 dec 2013, 19:30
Christenvervolging.
Het is kerst. Over de hele wereld vieren christenen de geboorte van hun verlosser. Dat feest gaat samen met investeren in familie en gezin, lekker eten, veel zingen en een hoop gezelligheid. Hier in het westen dan. Elders op de wereld hebben christenen het niet zo breed. Zij worden vervolgd, gemarteld en vermoord. Enkel en alleen omdat ze in Jezus Christus geloven. Vorig jaar schreef ik op Eerste Kerstdag een artikel over christenvervolging.
Ook deze Eerste Kerstdag wil ik uw aandacht vragen voor de vervolgde christenen. Om daarmee een trieste traditie levend te houden. Wat zou het mooi zijn als er een jaar helemaal niets te melden valt. Alle gebeurtenissen hieronder beschreven, hebben echter dit jaar plaatsgevonden. De lijst is niet volledig, bij lange na niet. Bij een volledige lijst zou u waarschijnlijk met de jaarwisseling nog aan het lezen zijn. Dat laat tegelijkertijd zijn hoe ongelofelijk triest en uitzichtloos de situatie voor veel christenen wereldwijd is.
Raar hobby
Om te beginnen Irak. Als we het hebben over trieste tradities, de aanslag vanmorgen op de St. John Church in Zuid-Bagdad was helemaal in die lijn. Iets eerder vanmorgen was er al een aanslag gepleegd op een markt in een christelijke wijk in Bagdad. Al jaren worden er met kerst aanslagen gepleegd op christenen. De aanval vanmorgen op de ambassade van de VS in Kabul moet je denk ik ook in dat licht zien. Het kerstfeest van christenen verpesten met aanslagen; sommige moslims hebben rare hobby's. Bij de aanslagen vanmorgen vielen minstens 37 doden. Meer is te lezen in het artikel van Michael vanmorgen op deze site. In Irak leefden in 2003 zo'n 1.000.000 christenen. Nu, tien jaar later, zijn er daar volgens pessimisten nog 400.000 van overgebleven. Optimisten houden het op 600.000. Feit is dat ongeveer de helft van de christenen uit angst is weggevlucht uit dit onrustige land. Over een poosje is Irak, nadat het Jodenvrij werd, ook christenvrij.
Tot voor kort had ik nog nooit gehoord van de Centraal Afrikaanse Republiek. Sinds dit jaar kunnen we echter niet meer om dit grote land heen. Na een staatsgreep begin dit jaar loopt de boel namelijk helemaal uit de hand. De Selekah-rebellen zaaien moord en verderf. Islamitische terreurgroepen in het land hebben het vooral voorzien op de christenen, die overigens in een meerderheid zijn in de CAR. De rebellen worden echter gesteund door fundamentalistische moslims uit omringende landen, zoals Somalië en Kenia. Als antwoord op deze aanvallen zijn christenen zich ook gaan bewapenen en groeperen. Veel effect heeft dat nog niet, de afgelopen weken zijn wederom veel christenen slachtoffer geworden van moordpartijen. De geruchten gaan dat ook christelijke groeperingen soms buiten hun boekje gaan. Wat er precies in de CAR gebeurt, blijft echter onduidelijk. De informatievoorziening is erg slecht. Meer lezen over dit Afrikaanse land? Zie onder andere dit artikel van mijn hand.
Saeed Abedini
In het Midden-Oosten is Iran één van de slechtste landen om te verblijven als christen. Om te beginnen was er echter dit jaar positief nieuws te melden uit dit land van Rohani. Twee vrouwelijke ex-moslims die zich hadden bekeerd tot het christendom werden vrijgelaten. Enkele maanden geleden werd echter een andere christin veroordeeld tot vier jaar cel voor het uitdelen van evangelisatiemateriaal. Ze werd ook veroordeeld voor het spioneren als spion van Israël. Fantasie hebben ze wel, die rechters in Iran. In de Iraanse gevangenis zit ook Saeed Abedini nog steeds gevangen. Het gaat niet goed met deze jonge vader van twee kinderen. De vele mishandelingen en het niet krijgen van medische hulp eisen hun tol. Ook de vele bedreigingen die Saeed krijgt van medegevangenen en bewakers trekken (psychische) sporen. Meer lezen over Saeed? Zie onder andere dit artikel dat ik enkele maanden geleden schreef. In Iran werden enkele maanden geleden vier christenen veroordeeld tot tachtig zweepslagen. Hun misdaad? Het drinken van avondmaalwijn.
In Pakistan leek het er dit jaar op dat Asia Bibi (ook wel Asia Noreen) haar laatste kerst had meegemaakt. Deze vrouw werd in 2009 opgepakt omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Of ze dat echt gedaan heeft, is onbekend. Feit is wel dat zij in 2010 voor deze (vermeende) uitspraken ter dood werd veroordeeld. Sindsdien kwamen enkele hoge politici in Pakistan op voor de jonge vrouw. Dat mocht niet baten, de politici werden vermoord. Halverwege dit jaar besloot men in Pakistan dat alle ter dood veroordeelden ook daadwerkelijk geëxecuteerd moesten worden. De dagen van Bibi waren geteld. Voor zover bekend leeft Asia echter nog steeds en is het haar gegund nog een kerst mee te maken. Wat het jaar 2014 gaat brengen, is echter ongewis. Meer lezen over Bibi kunt u in dit artikel. De blasfemiewet (Artikel 295 B en C in de Pakistaanse wet) zorgt overigens in Pakistan vaker voor schrijnende situaties. Onlangs werd een christelijke man midden op straat geslacht. Volgens de moordenaar had de man Mohammed beledigd. Vervolgens braken gewapende mensen in bij de familie van de christen. Zij werden gedwongen hun aanklacht terug te trekken en zij moesten zich bekeren tot de islam.
Twee vuren
Veel nieuwe ontwikkelingen dit jaar in Syrië. Helaas de verkeerde kant op. Dit jaar ging de burgeroorlog tussen sjiieten en soennieten in het land gewoon door. De christenen zitten nog steeds tussen twee vuren. Het hebben van een christelijke naam als John, Peter (Petrus) en Paul is al genoeg om onthoofd te worden. Enkele hele, oude christelijke nederzettingen werden dit jaar (tijdelijk) ingenomen door de rebellen. Uit Maaloula vluchtten zo ongeveer alle christenen weg toen het dorpje werd ingenomen. Het dorpje Sadad had meer pech. In deze christelijke nederzetting werden in oktober maar liefst vijfenveertig christenen vermoord. De veertien kerken in het dorp werden verwoest. De situatie ziet er voor de christenen nog steeds somber uit. De burgeroorlog is nog niet over. Veel christenen ontvluchten dan ook het land. Vooral in Jordanië strijken velen neer.
Ook Egypte was dit jaar verre van rustig. De staatsgreep van het leger, had grote invloed op de positie van christenen in het land. De moslimbroederschap werd verdreven. Dat was positief. De geweldsgolf die losbarstte echter niet. Complete christelijke steden werden overgenomen door fundamentalistische moslims. Christenen worden gedwongen geld te betalen aan de fundamentalisten, in ruil voor bescherming. Kerken en kloosters werden in brand gestoken. Triest was het relaas over Jessi Boulus. Dit meisje van tien werd doodgeschoten toen zij terugkwam van een Bijbelstudie. Ik schreef in augustus een column over haar. De vele verhalen over christenen die worden vermoord, zijn vreselijk. Maar op de één of andere manier maakt zo'n verhaal over een jong kind, helemaal veel indruk. Ook veel indruk maakte het verhaal van Emile Naseem. Deze christelijke zakenman werd afgeslacht terwijl de politie toekeek. Het waanzinnig gestoorde en bijna niet te geloven verhaal over deze moord, vindt u hier. Ook uit Egypte trekken christenen massaal weg. Een ware exodus. Velen blijven echter achter. Egypte telt zo'n tien miljoen christenen. In angst wachten zij 2014 af. Wat gaat het brengen?
Tweede Kamer
Dit jaar had de Tweede Kamer een bijzondere gast. Op uitnodiging van de SGP deed Habila Adamu zijn verhaal. Deze christen uit Nigeria vertelde hoe hij voor dood werd achter gelaten door moslimterroristen. De mannen die de opdracht van Allah kwamen uitvoeren, schoten hem dwars door het hoofd. Dat Habila nog leeft, is een groot wonder. Alleen de christelijke partijen waren aanwezig toen Adamu zijn verhaal deed in Den Haag. Dat liet pijnlijk zien dat christenvervolging in Nederland op weinig aandacht kan rekenen. Het hele verhaal van Habila Adamu leest u hier. In Nigeria zaait de terreurgroep Boko Haram nog steeds dood en verderf. Veel christenen zijn en worden vermoord. Christelijke schooltjes worden in de brand gestoken.
Tragische traditie
Er zijn nog veel meer gebeurtenissen te verhalen. Uit Kenia, Libanon, de Palestijnse gebieden, Indonesië, Noord-Korea, Saoedi-Arabië, Bangladesh, enzovoort, enzovoort. Dit is slechts een magere selectie van de gebeurtenissen in een tragisch en triest jaar. Ook in 2013 vielen weer duizenden christelijke doden. Laten we hopen dat 2014 meer vrede op aarde brengt. Laten we ook hopen dat christenvervolging meer aandacht krijgt in het westen. Want ook het verzwijgen van veel van deze gebeurtenissen lijkt een tragische traditie te worden.
Allen een goed vervolg van uw kerst. Vergeet hen niet die ver weg lijden!
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten