1. Home
  2. Tokkie-ouders helpen melkgebitten naar de Filistijnen

Tokkie-ouders helpen melkgebitten naar de Filistijnen

Geen categorie20 mei 2011, 9:00
Ouders zadelen kinderen op met hun gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef.
Naar aanleiding van een column van Martin Sommer schreef ik onlangs een stukje over de steeds meer om zich heen grijpende onderklasse-cultuur; de acceptatie van tatoeages, het er slonzig bijlopen en ga zo maar door. Kritiek daarop is uit den boze, aangezien het 'iedereen moet doen waar 'ie zich lekker bij voelt' een wijdverbreid en alom geaccepteerd mantra is.
Een 'mooi' voorbeeld van de verwoestende werking van de onderklasse-cultuur is de noodklok die gister werd geluid door enkele tandartsen en kaakchirurgen, die de afgelopen jaren het aantal kleuters met een slecht gebit schrikbarend zagen stijgen. Daarbij moet u overigens niet alleen denken aan een een toenemend aantal gaatjes in de melkgebitten (!) van deze kinderen. Nee, op de site van de NOS wordt zelfs het voorbeeld gegeven van een 21 maanden oude peuter met zwarte tandjes en ontstekingen! Vanzelfsprekend kan dat de nodige gevolgen hebben:

Ze doen er wel degelijk toe, de melktanden. Het is onverstandig om maar een beetje aan te rommelen, een loopje te nemen met poetsen. Melktanden zijn van groot belang voor de taalvaardigheid van een kind. Het leert er beter door spreken.

Het kind leert ook goed kauwen. En zo'n tandeloos bekje bij een tweejarige is niet echt een plezierig gezicht. Bovendien kunnen problemen met de melktanden hun sporen achterlaten in volwassenen gebit.

In een filmpje zien we de drie-jarige Luca; een meisje dat behandeld wordt aan haar kronen (!). De moeder van Luca vertelt hoe zij haar dochtertje altijd met een flesje gevuld met limonade (!) naar bed stuurde. Wist zij veel dat dat niet goed zou zijn voor het melkgebit van haar dochter, en bovendien werd Luca er zo lekker rustig van. Wel zo makkelijk.
Met haar behoorlijke overgewicht en rotte gebit is de drie-jarige Luca een typisch slachtoffer van de onderklasse-cultuur van haar ouder(s?). Ontbijten met een zak chips, snoep mee naar school, 's avonds met een magnetron maaltijd voor de tv op de eigen kamer en dan naar bed met een fles met limonade. Waar zal Luca over 13 jaar zijn? Ik vrees met vrezen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten