“The Golden Age of America starts right now”. Laten we Trump het voordeel van de twijfel geven. De kwestie is dat de VS al sinds jaar en dag een dubbeltekort hebben dat steeds groter wordt. Er moest dus “iets” gebeuren.
Onderhandelen!
Donald Trump heeft een 90 dagen pauze ingelast voor sommige heffingen. Dat betekent dat de meeste markten deels of gedeeltelijk ontzien worden, behalve China. 10% importheffingen als basis voor allen blijft bestaan. Onderhandelen! De aandelenkoersen op de mondiale beurzen zijn in rap tempo gestegen maar verlies nog niet goedgemaakt.
Beurskrach voorbij?
Dat is nog niet te zeggen. Onzekere tijden. De koerswinst van dit jaar is al verdampt en er begon te knabbelen aan de koerswinst van voorgaande jaren. De koerswinsten waren aanzienlijk en fors boven de intrinsieke waarde zodat het op zich niet slecht is al wat lucht verdwijnt. Onplezierig voor beleggers die pas zijn ingestapt. Misschien was de daling een moment om verder in te stappen op veel lagere koersen, ‘averaging down’. Waar gaat dit heen? Niemand weet het. Het mag natuurlijk niet te lang duren. Recessie in de VS lijkt onontkoombaar. Daar gaan andere economieën ook aan likken.
China slaat terug
De heffingen voor China gaan naar 125%. Dat is een handelsoorlog verklaring. China kan financieel terugslaan. China verlegt in Amerikaanse staatsobligaties. Daar kunnen ze uitstappen. Dat betekent dat de lange rente zal stijgen met als gevolg dat de hypotheekrente meestijgt. Voorts ksn China terugslaan met heffingen op Amerikaanse import. De onzekerheid in de markt is extreem groot. Het vertrouwen in de regering Trump heeft een deuk opgelopen.
Obligaties hebben voorkeur
Als aandelen ‘tanken’, waar dan heen met je geld? Obligaties, goud en zilver hebben nu de voorkeur als veilige haven. De vraag is groot, de obligatiekoers gaat dus omhoog en de rente omlaag. Obligatiebezitters zijn spekkoper. Goud doet het al veel langer uitstekend. Er is beperkte hoeveelheid goud en de vraag is groot. In de slipstream komt zilver. Bij een daling van de kapitaalmarktrente wordt vastgoed makkelijker financierbaar. Jerome Powell, Federal Reserve, houdt de rente stabiel contra inflatie. Hoe lang houdt hij stand contra Trump?
Waarheen gaat dit?
President Trump ziet de importheffingen als een middel om de door het veronderstelde onevenwichtigheden in de handel te neutraliseren. De heffingen zijn veel hoger dan gedacht en veelal onjuist berekend. De schok is enorm. De mondiale economie wordt geweld aan gedaan. Importheffingen leiden tot inflatie en hij heeft tijdens zijn verkiezingscampagne gezegd dat hij de inflatie vanaf Day One zou verlagen. Dat spoort niet. De hoge inflatie komt vooral bij de gewone man terecht.
EU is verstandig
De EU is verstandig door niet terug te slaan. De hoogte van de heffingen worden bepaald door de negatieve handelsbalansen van de VS versus de landen. Dat is nogal simplistisch en veelal onrechtvaardig. Inmiddels zijn goede gesprekken gaande met Zuidoost Aziatische landen. Trump: “De Europese Unie is opgericht om ons te naaien”. China heeft gezegd “niet te zwichten voor chantage te vechten tot het einde.” Dit klinkt als een langdurige handelsoorlog. Trump had vrede beloofd. Slecht voor China, VS en vrede.
Tesla gemold
Inmiddels begint het bedrijfsleven zich te roeren. De vertrouwensindex is fors gedaald. Het bedrijfsleven stond vierkant achter Trump maar nu niet meer en zelfs Musk wenst “vrijhandel”, geen wonder gezien zijn miljarden verlies. Trump en Musk hebben Tesla vakkundig gemold. Getwijfeld wordt of Trump’s strategie industrieën zal terugbrengen op deze manier. Zelfs binnen de Republikeinse Partij begint men te morren en dat terwijl Trump 100 dagen nog niet heeft volgemaakt. Hoe lang duurt ‘voordeel van de twijfel’? Maar toegegeven: er moest “iets” gebeuren. Dit kon niet langer.
Op termijn zijn we dood
Trump zegt dat het ‘op termijn goed komt’. Hij weet echter niet op welke termijn. De bekende Britse econoom John Maynard Keynes zei: “in the long run we are all dead”. Zelfs Trump.
Frits Bosch, econoom en socioloog, auteur van Links Verdriet.