Voor de geïnformeerde lezer moge het geen verrassing zijn dat de wetenschap allang niet meer is wat zij ooit was, of beter gezegd, hoe men het ooit voor ogen had. De academische wereld is overwegend van linkse signatuur, wat zich - net als in de rest van de samenleving - vertaalt in een cultuur waarin wegkijken het devies is. Ook Thierry Baudet heeft hier zo zijn ongezouten gedachten over.
Deze donderdag schreef TPO over een bijeenkomst van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen - KNAW - waar de toekomst van de Europese Unie op objectieve wijze besproken zou worden. "Zou", want al snel bleek dat er weinig objectiefs aan dit hele samenkomen van wetenschappers was. Sterker nog: het bleek één grote promotieavond te zijn voor het boek van ene hoogleraar, Luuk van Middelaar, over dit onderwerp.
Dat boek liet er weinig twijfel over bestaan: Brussel zou hebben geleerd van haar fouten, het gaat weer de goede kant op en Europa moet zo doorgaan. Het viel u misschien al op: als je dit als feiten wilt neerzetten moet je wel van heel goede huize komen. Dit zijn meningen: een visie.
Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk mag deze man zo'n visie hebben, maar kunnen we dat nu echt wetenschap noemen? Heeft dit ook nog maar iets met objectieve waarnemingen te maken?
Wat Thierry Baudet betreft absoluut niet, in ieder geval.
Ook hij zit er stevig mee in de maag dat de wetenschappelijke toekomst van ons land gedomineerd wordt door linkse types die niets anders willen dan hun studenten indoctrineren. De objectieve waarheid achterhalen? Daar steken ze niet eens meer moeite in, aldus Baudet:
Andere meningen dan 'de juiste' worden niet getoleerd. Er bestaat een
Klein voordeel van het Nederlandse universiteitswezen is dat hier, in tegenstelling tot in vele andere landen, de afstand tussen studenten en docenten redelijk klein is. Het is praktisch wel mogelijk om een hoogleraar in de rede te vallen - of dat in dank wordt afgenomen is een tweede - maar tegenwoordig gebeurt dat nauwelijks nog. Niet zo gek, aangezien het gros van de studentenpopulatie nooit in aanraking heeft mogen komen met andere opvattingen. Ze creëren een soort steriele omgeving waarin alles in overeenstemming met de regerende, linkse doctrine lijkt:
Dat kan ik beamen: ik moet de eerste hoogleraar die niét zijn eigen boeken als verplichte studiekost opgeeft nog tegenkomen. Ik herinner me nog goed de introductie van het allereerste college accountancy dat ik ooit volgde: de docent begon zijn rede met een rekensom waarbij hij liet zien hoeveel geld hij tegemoet kon zien nu 700 studenten zijn boek hadden aangeschaft. Hoewel ik die lezing in de context van dat vak wel kon waarderen, maakte het me wel bewust van dit pijnlijke feit: er bestaan in academische kringen veel perverse prikkels om de eigen lectuur naar voren te schuiven, en de financiële zijn daarvan nog de minst gevaarlijke.
Nee, de Forum voor Democratie-leider maakt duidelijk dat dit een puur ideologische strijd is:
In tegenstelling tot de gemiddelde politicus laat Baudet het echter niet bij deze rake analyse: hij komt ook met maatregelen die deze gestage afbraak van de wetenschap moeten tegengaan. Het Renaissance Instituut, zeg maar de wetenschappelijke denktank van de partij, is bezig om een nieuw opleidingsinstituut in het leven te roepen. Veel weten we daarover nog niet, maar één ding lijkt duidelijk: als dit aanslaat zullen de traditionele academia hun positie en taktieken moeten gaan heroverwegen.
Ergo: het is tijd voor verandering, alvorens we een hele generatie kweken die enkel nog aan één kant van het politieke spectrum kan denken én kijken. De FvD-voorman ziet het reële gevaar hiervan, en geef hem eens ongelijk.