Onder druk van het CDA lijkt het erop dat kinderen in de toekomst eindelijk eens wat zullen leren over de beginselen van ons land. Nou ja: sommige beginselen dan.
Het was een opvallende verkiezingsbelofte van de christendemocraten: als het CDA weer aan het roer zou komen te staan, zou men op scholen weer het Wilhelmus gaan leren. Niemand nam dat destijds serieus, maar warempel: het lijkt er toch echt van te komen. De andere partijen lijken te hebben toegegeven aan de patriotische eisen van Buma, waarbij hij er zelfs nog meer uitgesleept lijkt te hebben dan aanvankelijk gehoopt werd. Niet alleen ons volkslied maar ook de grondwet wordt verplichte kost voor onze jongere generaties. En als kers op de taart: een bezoekje aan het Rijksmuseum te Amsterdam behoort vanaf nu ook tot het lespakket.
Dat is natuurlijk uitstekend nieuws: in een land waar onze nationale identiteit al zo onder druk staat, kan het absoluut geen kwaad om eens wat meer aandacht aan dit soort zaken te besteden. Tegenwoordig lijkt er vanuit bepaalde hoeken - ik kijk naar jou, Sylvana - alleen nog maar aandacht te zijn voor negatieve aspecten van ons verleden. Of nou ja, aspecten die men graag uitlegt alszijnde negatief. Er is hoe dan ook geen betere plek dan het Rijksmuseum om onze jeugd te laten zien dat onze voorvaderen zowaar - je verwacht het niet - ook prachtige dingen gedaan en gemaakt hebben.
Toch lijkt er nu al een politiek correcte selectie te worden gemaakt van wat er wél en niet aan de jonge bezoekers kan worden getoond. In een interview met onze fijne staatsomroep, de NOS, laat Rijks-directeur Dibbits weten blij te zijn met het besluit, maar liever niet de gehele collectie open te willen stellen. Sommige delen zouden namelijk "te heftig" zijn voor de tere kinderziel.
Als eerste voorbeeld van wat hij liever verborgen houdt, noemt hij dit fraaie stuk dat de lijken toont van de gebroeders De Witt:
[caption id="attachment_174729" align="aligncenter" width="800"] Bron foto: Rijksmuseum[/caption]
Goed, erg smakelijk is het niet te noemen, maar is dat meteen een reden om het dan maar even te verstoppen als de schoolklas langsloopt? Enfin, veel problematischer wordt het bij dit schilderij, "Sater en Nimf":
[caption id="attachment_174730" align="aligncenter" width="800"] Bron foto: Rijksmuseum[/caption]
Nee, hier geen opengereten lichamen of andere bloederige taferelen: hier aanschouwen wij naakte bovenlichamen. Het is een doek waar lust overduidelijk een centrale rol speelt, en laat dat nou net iets zijn wat 'sommige delen van onze bevolking' niet vinden kunnen. Dat is tot daaraan toe, maar dat nota bene de directeur van ons belangrijkste museum daaraan toegeeft is uit den boze.
Laten we immers niet vergeten: kunst hoor juist een tikkeltje provocatief te zijn. Dat onderscheidt het van de werkelijkheid, en ook dáár hebben de toekomstige generaties het recht op.