Vanmorgen nog had ik een artikel geschreven over het aftreden van David Davis als de brexit-minister van de Britten. Het risico zou zijn dat de Britse premier, Theresa May, niet snel genoeg de gelederen zou kunnen sluiten en weer een front kon vormen. Binnen een dag heeft May een vervanger gevonden, Dominic Raab, een brexiteer tijdens de campagne voor het referendum. Hij komt dan wel weer uit de 'linkervleugel' van de Conservatieven, helaas. De 44-jarige Raab, die behoort tot de linkervleugel van de Conservatieve Partij, was in het verleden al een half jaar minister van Huisvesting. De afgelopen jaren zat hij in het parlement en hij was in 2016 actief in de campagne om Groot-Brittannië uit de EU te halen. Voor zijn politieke carrière was hij advocaat.
In een interview benadrukte Raab vorige maand nog dat het erg belangrijk voor Groot-Brittannië is om eenheid uit te stralen. "Als we laten zien dat we groter zijn dan de som der delen, halen we een mooi resultaat uit de brexit", zei hij.
Hij is een degelijke man, heeft ervaring en is ook niet overduidelijk aanwezig. Na David Davis denk ik een hele logische keuze voor Theresa May. Davis werd ook vaker genoemd om May te vervangen, dus dat gaf ook vaak extra spanning bij de Conservatieven. Of hij May echt wil vervangen of niet, dat maakt in zulke politieke kringen niet uit. Raab is een 'low-key' minister en veel charisma heeft die niet.
Dat is geen verwijt natuurlijk en al helemaal geen belediging. Voor deze functie en de stabiliteit in de regering van May is dit echt een redelijke keuze. De vraag is alleen of na al deze jaren Raab wel gezag kan uitstralen en goed kan onderhandelen, aangezien hij er zo laat bij komt. Davis heeft natuurlijk het meeste tot nu toe gedaan en is het niet te moeilijk om het weer op te pakken?
We zullen het zien, maar veel vertrouwen heb ik er niet in. Volgend jaar in maart moet de brexit gaan plaatsvinden en deze gebeurtenis is heel erg slecht voor de positie van de Britten. Davis gaf nog flair en gezag aan zijn positie. Raab is toch wat meer 'timide', als je het zo kan noemen. Dat helpt niet mee in keiharde
onderhandelingen.