1. Home
  2. Meer dan een derde van de Nederlanders wil een zonnepaneel: duurzame energie steeds populairder

Meer dan een derde van de Nederlanders wil een zonnepaneel: duurzame energie steeds populairder

Geen categorie09 jul 2018, 13:00
Nederland wordt een zonnepaneeltjesland. De duurzame hype heeft haar klauwtjes diep in de Nederlanders gezet en nu hebben ongeveer een half miljoen huishoudens van Nederland een zonnepaneel. Minister Wiebes wil het beleid zo aanpassen dat Nederlanders hun energierekening kunnen verlagen door zelf energie te leveren aan het net. 'Self-sustainability', waarbij mensen met subsidies of regelingen worden verleid om een zonnepaneel te kopen.

Op dit moment kunnen Nederlandse huishoudens de aankoop van zonnepanelen dankzij subsidies terugverdienen in een jaar of zes à zeven. Dat lukt doordat ze de stroom die ze aan het elektriciteitsnet leveren van hun eigen energierekening af mogen trekken. Dit is de zogenaamde salderingsregeling.

Mede door de snelgroeiende populariteit wil minister Eric Wiebes (Economische Zaken) de salderingsregeling vanaf 2020 vervangen door een vergoeding voor de stroom die aan het net wordt geleverd.

Zo enthousiast Nederlanders over zonnepanelen zijn, zo weinig bijval krijgt een andere mogelijke milieumaatregel, blijkt uit de peiling van ING. Een ruime meerderheid staat negatief tegenover hogere belastingen op energieverbruik.

Zonnepanelen zijn beter dan windenergie, omdat het efficiënter en effectiever is. Daarnaast is de technologie aangaande zonnepanelen nog sterk aan het ontwikkelen en kan het nog efficiënter worden. Dit is anders dan bij windenergie, aangezien de efficiëntie daarbij erg laag is. De energietoevoer moet heel de tijd gebalanceerd worden en dat gebeurt onder andere door gebruik van 'grijze energie'.
Je ziet maar weer dat Nederlanders an sich niet tegen duurzame energie zijn. Dat zou ook raar zijn, want dan wordt het een soort politieke dogma, terwijl duurzame energie best erg goed en handig is. Je ziet ook dat milieubeleid of duurzaamheidsbeleid negatief wordt in de ogen van burgers als het gepaard gaat met heffingen of belastingverhogingen. Dan wordt de draagkracht al gelijk een stuk minder.
Ik heb er niets op tegen als Nederlanders hun eigen energie kunnen en mogen opwekken. Het enige punt waar ik mij een beetje zorgen om maak, is dat het milieubeleid een soort melkkoe wordt van de overheid. Dan zullen uiteindelijk de kosten niet dalen, maar gelijk blijven of hoger worden. Hetzelfde als de accijnzen van sigaretten. Uiteindelijk moeten die omhoog om hetzelfde 'rendement' te verkrijgen. Dat gaat geleidelijk. Ik hoop niet dat dat ook zal gebeuren met zonnepanelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten