Theresa May wil dat de Britse kiezers ervoor zorgen dat de regering een grote meerderheid krijgt zodat ze Brexit voor elkaar kan krijgen. "Morgen zal ik een motie indienen om op 8 juni een nieuwe verkiezing te organiseren," aldus de Britse premier Theresa May eerder vanmiddag. Ze legde uit dat ze dat wil omdat de oppositiepartijen haar het leven onmogelijk maken sinds ze aankondigde dat ze de uitslag van het Brexit-referendum serieus zou nemen. De ene na de andere oppositiepartij zit haar dwars en doet er alles aan om Brexit te voorkomen. "Zelfs ongekozen leden van het House of Lords" (het zogenaamde Hogerhuis) aldus May, doen daar aan mee.
Daarom wil May nu dat de kiezer zich (op feitelijk indirecte wijze) nogmaals uitspreekt over deze materie. Ze wil een grotere meerderheid krijgen in het Britse Lagerhuis waardoor het gemakkelijker wordt om haar land uit de EU te leiden, hoewel die uitslag in principe natuurlijk geen effect heeft op de samenstelling van het House of Lords.
Om de verkiezingen daadwerkelijk vervroegd te houden heeft May een tweederde meerderheid nodig in het parlement. Daarom riep ze de oppositiepartijen op om haar motie te steunen om op die manier te laten zien dat ze het menen wanneer ze zeggen dat ze het debat over Brexit graag nogmaals aangaan en dat ze niet alleen maar bezig zijn met het spelen van belachelijke spelletjes. Als dat lukt mogen Britse kiezers zich over minder dan twee maanden dus feitelijk nogmaals uitspreken over Brexit... en over de toekomst van hun land op andere gebieden.
Het is natuurlijk een enorme gok van May, maar het kan haar ook heel veel goeds opleveren. Haar landgenoten -- gewone kiezers -- vinden dat Brexit door moet gaan. Alleen een paar quasi-boven-ons-gestelden in de politiek willen daar een stokje voor steken, wat bepaald niet populair is 'in het land.' May ziet dat ook en weet dat ze haar meerderheid kan vergroten door nu verkiezingen te houden... waarna het appeltje-eitje voor haar wordt om inderdaad uit de EU te stappen.
"Een sterke regering met mij als premier" of "een zwakke coalitie geleid door
Jeremy Corbyn"; dat is de keuze die May wil voorleggen aan haar landgenoten. Zo verwoordt ze het nu, en dat zal ongetwijfeld ook haar inzet zijn tijdens de campagne zelf. Een verstandige zet, want de gemiddelde Brit ziet een regering onder leiding van de knettergekke Corbyn echt niet zitten.
Nu zullen er ongetwijfeld zogenaamde experts zijn die voorspellen dat
UKIP nu ten koste van de
Conservatives kan toeslaan, maar die kans is erg klein. May heeft UKIP op rechts gewoon buitenspel gezet de laatste maanden door keihard vast te houden aan Brexit. Ze is eigenlijk de meest Thatcheriaanse leider van het
Verenigd Koninkrijk sinds... Thatcher. Haar op rechts inhalen -- zelfs op een aantal onderwerpen -- is schier onmogelijk.
Dat betekent niet dat UKIP
dus volstrekt kansloos is. Sterker nog, als die partij ooit een paar zetels moet kunnen bemachtigen, dan is het dit jaar. Sinds Paul Nuttall het daar voor het zeggen heeft groeit UKIP gewoon door. Die groei gaat niet zo zeer ten koste van de Tories, maar van
Labour, de sociaaldemocraten geleid door Corbyn.
Kortom, we kunnen ervan uitgaan dat, als het Lagerhuis akkoord gaat met vervroegde verkiezingen, de Tories een grote meerderheid zullen behalen, de LibDems wellicht wat zullen winnen, Labour fors inlevert, en UKIP (hopelijk) een paar zetels kan bemachtigen. Het gevolg: say hello to Brexit!