1. Home
  2. Ten aanzien van Israël is er wat veranderd in Nederland

Ten aanzien van Israël is er wat veranderd in Nederland

Geen categorie20 jul 2014, 12:45
De houding tegenover het conflict tussen Hamas en Israël is veranderd. De berichtgeving is duidelijk veel minder pro-Palestijns dan in bij de gevechten in 2008 of 2012.
Ook de politiek reageert anders. Het hele politieke spectrum – van PVV tot en met de SP – legt nu de schuld van de gevechten bij Hamas. Zelfs de SP wil sancties opleggen aan Hamas.
Hieronder staan zes redenen die deze omslag kunnen verklaren:
1. Iedereen in Nederland heeft de afgelopen jaren kennis kunnen nemen van de slachtpartijen van moslimfundamentalisten. Van de in brand gestoken kerken en de ontvoerde schoolmeisjes van Boko Haram in Nigeria, van de aanslagen van Al-Shabaab in Kenia, van de Taliban in Afghanistan, van de onthoofdingen en massa-executies van ISIS in Syrië en Irak enzovoort.
2. Ook de Arabische wereld is daardoor aan het veranderen. Voorheen waren de fundamentalisten nog 'de ware gelovigen'. Hamas en Hezbollah strijders die aanslagen pleegden tegen Joden waren 'martelaren van het ware geloof'. Inmiddels hebben de moslimfundamentalisten zo veel moslims gedood, dat ze ook bij gematigde moslims steeds meer walging en angst gaan oproepen.
3. Datzelfde geldt voor de Arabische regeringen, waar steeds meer regimes bedreigd worden door moslimfundamentalisten. Neem Egypte, het grootste Arabische land, dat in de Sinai vrijwel dagelijks vecht tegen de terroristen van de Moslimbroederschap en Hamas.
4. Ook zien mensen in Nederland dat dit de zoveelste keer is dat Hamas een reactie van Israël uitlokt met het afvuren van raketten op Israëlische burgers. Hamas doet dit terwijl het weet dat op een gegeven moment Israël hard zal terug slaan, om deze rakettenregen te stoppen. Het verhaal van pro-Palestijnen dat de Palestijnen zielig zijn omdat alles Israëls schuld is, verliest daardoor steeds meer aan geloofwaardigheid.
5. Met de Europese islamitische strijders in Syrië is het geen verhaal meer van iets dat zich ver weg afspeelt. Nee, met de terugkerende terroristen dreigt het islamitische geweld nu ook over te slaan naar Europa. Deskundigen roepen dit nu al ongeveer een jaar. De aanslag op het Joods museum in Brussel was het bewijs dat dit gevaar heel reëel geworden is. Nederlanders worden nu ook ongerust en voelen zich bedreigd.
6. Nederlanders zien dat het anti-Israël sentiment het zwaarst uit islamitische hoek komt. Die zijn zich aan het vervreemden van de rest van de bevolking: 73% van de islamitische immigranten in Nederland noemt de Nederlandse Syrië-strijders helden. Daarom demonstreren zij wel vanwege 200 Arabische doden in de Gazastrook, maar niet vanwege 200.000 in Syrië - waarvan 3.000 Palestijnen.
Dit wordt bevestigd in wetenschappelijk onderzoek van de Belgische professor Elchardus. Hij benadrukt dat deze Jodenhaat niet wordt veroorzaakt door het Israëlisch-Palestijnse conflict, maar dat "het antisemitisme bij die moslimleerlingen theologisch is geïnspireerd. Er is een rechtstreeks verband tussen moslim zijn en antisemitische gevoelens koesteren" (NRC 19 juli 2014).
Dat is door een aantal incidenten de afgelopen jaren met islamitische Nederlanders steeds zichtbaarder geworden, zoals vorige week met de ISIS-spandoeken en de hakenkruizen bij de pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag.
Nog niet iedereen is om. Maar daarbij is interessant dat de anti-Israëlische sentiment bij niet-moslims vooral bij ouderen zit, die vastgeroest zijn in hun mening over Israël.
Jongeren zijn opgegroeid in de wereld van na 11 september. Zij hebben meer oog voor hoe het moslimfundamentalisme niet alleen Israël probeert te ruïneren, maar daarmee al bezig is in een groot deel van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. En dat dit geweld nu ook naar West-Europa over dreigt te slaan.
Wie weet herleven de tijden van vijftig jaar geleden, toen heel Nederland als vanzelfsprekend achter het door Arabieren bedreigde Israël stond.
Awi Cohen is een bestuurslid van Likoed Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten