1. Home
  2. Syrië, ooit de bakermat van het christelijk geloof…

Syrië, ooit de bakermat van het christelijk geloof…

Geen categorie17 mei 2013, 10:08
Elke dag worden we weer geconfronteerd met nieuws uit Syrië. Ook al is de media-aandacht niet meer zo explosief als in het begin, de aandacht is er zeker! Het nieuws vanuit Syrië is vooral van een negatief karakter. Het nieuws wordt gedomineerd door het dodental wat alsmaar oploopt. Een dodental wat een onwerkelijke getal laat zien. Het dodental is op dit moment gestegen naar 80.000 slachtoffers. Een onwerkelijk getal. Een getal wat te vergelijken is met Hengelo, een stad in Overijssel met iets meer dan 80.000 inwoners. Onwerkelijk!
Maar het dodental is op dit moment niet het enige nieuws vanuit Syrië wat ons ter gehore komt. Naast het nieuws van een eventuele gifaanval in Syrië horen we ook het nieuws van christenen in Syrië die onder moeilijke omstandigheden leven. Een levenssituatie die wij ons niet kunnen voorstellen. Een levenssituatie in een land waarbij invloeden van de islam sterk de boventoon voeren. Syrië, de bakermat van het christelijk geloof wordt gedomineerd door moslims die met 90% de absolute meerderheid vormen. De overige 10% bestaat uit deze christenen.
Deze 10% christenen leven in een aparte situatie. Deze aparte situatie kenmerkt zich allereerst in de minderheid die zij vormen. Een minderheid die vreest wanneer het vertrek van Bashar Hafez al-Assad werkelijkheid zal worden. Vreemd maar waar, de christenen hebben liever dat Bashar Hafez al-Assad blijft dan dat hij vertrekt. Bij een eventueel vertrek zal de absolute meerderheid, de moslims, een ander bewind gaan voeren ten opzichte van christenen. Ten tweede kenmerkt de huidige situatie zich in het feit dat christenen hun leven niet zeker zijn. Christenen die hun leven niet zeker zijn in het land waarin de apostel Paulus zijn zendingsreis door Klein-Azië begon. Deze situatie kenmerkt zich door geweld tegen christenen. Een toenemend geweld! Geweld waarvan de voorbeelden verschrikkelijk zijn. Het volgende voorbeeld van een 75-jarige christen die voor de opstand in Syrië een welgestelde zakenman uit Aleppo was geweest, zegt genoeg:

‘Zijn leven veranderde echter totaal toen hij ontvoerd werd. De man is drie dagen gemarteld; hij kreeg elektrische schokken en werd geslagen met een gloeiende staaf. Gelukkig werd hij vrijgelaten nadat zijn gezin 35.000 dollar losgeld had betaald’.

En verder:

‘Vaders die worden bedreigd met ontvoeringen, martelingen en bekeringen tot de islam van   hun zonen en dochters’.

Deze voorbeelden geven maar een beperkte weergave van wat daadwerkelijk gebeurd in Syrië. Dat er sprake is van het voorbereiden van een Islamitische staat lijkt me duidelijk. De ontwikkelingen in Syrië laten dat maar al te duidelijk zien. Wanneer Bashar Hafez al-Assad het veld gaat ruimen, zullen nogmaals minderheden het zwaar te verduren krijgen. Niet alleen christenen, maar ook Alevieten en vrijzinnige soennitische moslims. De sharia, de islamitische wetgeving zal als maatstaf worden gebruikt.
Wanneer we dit tot ons door laten dringen, weten we allemaal dat de situatie in Syrië verschrikkelijk en hopeloos is. Allereerst de situatie van christenen in Syrië. Wanneer er geld naar Syrië, en daarmee de vluchtelingekampen gaat, zijn het kampen die christenen mijden vanwege eventueel geweld tegen hen. Helaas is dit probleem een probleem uit duizenden. Problemen treffen niet alleen christenen in Syrië. Syrië is één groot probleem. Problemen die bijvoorbeeld variëren van een niet ingrijpen van de VN tot het hopeloze geweld tussen het regeringsleger en de opstandelingen. Schrijnend, pijnlijk en onvoorstelbaar.
Wat we te horen krijgen uit Syrië is dan ook een persoonlijke oproep tot elke Nederlander. Een oproep dat we het belang inzien van onze vrijheid en veiligheid. Ook een oproep dat we normen en waarden respecteren. Een oproep om onder normale omstandigheden elkaar te respecteren. Als laatste een oproep om het nooit zo ver te laten komen zoals in Syrië. Het lijkt een logische conclusie, maar een mens is tot alles in staat  
@IkLaurens
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten