CDA-leider Sybrand Buma mocht vandaag Goedemorgen Nederland van WNL presenteren. Hij deed dat op buitengewoon ontspannen wijze, maakte duidelijk dat het CDA echt een andere koers voor ons land wil, én dat hij ervan overtuigd is dat hij de nieuwe premier van ons land wordt. Zijn co-presenentatrice vroeg hem over dat laatste: "Is dat zoiets dat als je het vaak genoeg zegt je hoopt dat het ook echt gebeurt?' Leuke cynische vraag natuurlijk, maar Buma had een antwoord paraat. "Nee, het is andersom. Je hoort het op straat, je ziet het, en dan ga je het uiteindelijk zelf ook zeggen."
Met andere woorden, Buma voelt aan zijn water dat hij gewoon momentum heeft. Nederland is op zoek naar een alternatieve premierkandidaat (op Mark Rutte), en hij is in de positie om die rol op zich te nemen. Misschien niet eens omdat hij die ambitie heeft, maar omdat het land hem nodig heeft. Punt.
In dat opzicht maakte hij ook even duidelijk wat hij van het zogenaamde premiersdebat vindt dat
EenVandaag vanavond organiseert. "Zij waren de premierskandidaten van de eerste helft van de campagne, maar dat is al lang niet meer zo." Daarom vindt hij het bij nader inzicht helemaal niet zo erg dat zij daar zitten en hij niet. "Daarna komen Alexander Pechtold en ik langs bij Pauw en Jinek.
Laat dat voorprogramma dus maar bij EenVandaag, ik zit gewoon in primetime."
Ha, die zit!
Dit zijn de meeste knettergekke verkiezingen die ik ooit heb meegemaakt. Het electoraal is verdeelder dan ooit en er valt geen pijl te trekken op de peilingen. Als ik het een beetje kan inschatten vermoed ik dat Buma gelijk heeft; hij is inderdaad een serieuze kandidaat voor het premierschap en nee, de rel met Turkije doet daar niets aan af. De politieke partijen steunen elkaar allemaal immers op dit gebied. Het is dus niet alleen Rutte die ervan kan 'profiteren' (hoewel dat natuurlijk wel zijn bedoeling was).
Vervolgens wilde Buma het hebben over een onderwerp dat hem na aan het hart ligt:
defensie. Hij had een speciale gast meegenomen,
generaal buiten dienst Mart de Kruif. Die legde uit wat de stand van zaken nu is bij defensie. Het is, zei hij, "
een verrot huis". Hij ging verder: "Er zijn twee zaken die gaan over leven en dood. Zorg... en defensie. We vinden het kennelijk normaal dat we onze jongens en meiden op missie sturen met materiaal dat twintig jaar oud is. Dat vind ik bizar."
Een marine-officier vertelde hem onlangs nog: "Ons schip hangt van duct-tape aan elkaar." Dat is natuurlijk een enorme schande. Wat is nodig, aldus de gast: "Heel veel geld om de bedrijfsvoering op orde te krijgen." Eerst moet het oude materiaal hersteld worden. Daarna moet er nieuw materiaal aangeschaft worden. En dan: er moet geïnvesteerd worden in het personeel van defensie. Die moeten meer geld krijgen en er moet gewoon meer personeel komen.
Buma merkte terecht op dat het wantrouwen bij defensie ten opzichte van de
politiek groot is. De militaire vakbond bevestigde dat door te stellen dat minister
Jeanine Hennis er een enorme bende van gemaakt heeft, waardoor de moraal eigenlijk gewoon niet-bestaand is. Onze jongens en meiden in uniform hebben er totaal geen fiducie meer in en dat komt door het wanbeleid van het kabinet Rutte II (hoewel eerdere kabinetten daar ook aan meegewerkt hebben).
Vervolgens legde Buma uit wat zijn partij, het CDA, daar aan wil doen. De christendemocraten willen fors investeren in onze krijgsmacht. Uiteindelijk wil hij zo'n
twee miljard euro per jaar extra investeren. Dat gaat stapje voor stapje: elk jaar wordt het meer. Maar, zei hij, "het is dan wel van belang dat het CDA groot wordt. Hoe groter het CDA, hoe groter de kans dat dit gebeurt." Want ja, we hebben de afgelopen jaren gezien als de
VVD en de
PvdA het voor het zeggen hebben: defensie wordt bij die partijen totaal uitgehold.
De conclusie na dit optreden van Buma is dan ook duidelijk: er zijn in feite drie echts premierskandidaten. Mark Rutte, Geert Wilders en, jawel, Sybrand Buma. Woensdag zien we welke van de drie uiteindelijk aan het langste eind trekt.