'Doet u maar even betalen'.
Studenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben afgelopen maand bericht gekregen dat zij alsnog extra collegegeld moeten betalen. Dat meldt studentenunie ASVA vandaag in een persbericht. Volgens de ASVA kan het bedrag oplopen tot 'meer dan 10.000 euro' en gaat het om 'tientallen studenten'.
Waar moeten ze dat geld in vredesnaam zo snel vandaan halen (zonder een flinke schuld met zich mee te sleuren)?
Het merkwaardige van dit soort acties is dat ze het ook wat langzamer kunnen implementeren: zorg ervoor dat het alleen geldt voor mensen die er na de vakantie aan beginnen (aan die tweede studie). Dat is normaal, daar kunnen ze dan rekekning mee houden. Maar om mensen nou opeens een extra rekening van 10.000 euro te geven? Nee, dat kan niet.
Volgens de ASVA hebben de studenten bij zowel studieadviseurs als de 'collegegeld wizard' op de website van de UvA geïnformeerd over de hoogte van hun collegegeld. Beide bronnen meldden destijds dat de studenten nog in een overgangsregeling zouden vallen, hierdoor betaalden de studenten begin dit studiejaar het wettelijke collegegeld van 1.700 euro.
Hier moet natuurlijk gelden dat belofte schuld maakt. Als ze nog binnen de overgangsregeling vielen, als ze dat is toegezegd, moet dat ook zo zijn. Je kunt de spelregels niet snel, tijdens de pauze tussen de eerste en tweede helft, even veranderen.