Het is te belachelijk voor woorden dat de Europese Unie nog steeds met Turkije onderhandelt over toetreding tot de EU én visumvrij reizen voor Turkije.
Ik heb geen enkel probleem met de gemiddelde Turk. Sterker nog, veel Turken zijn fantastisch warme en vriendelijke mensen. Ik houd zelfs van ze.
Maar dat betekent niet dat ik ook van hun president en diens autocratische regering houd. Het tegendeel is zelfs waar: ik verfoei Erdogan, een islamist die geobsedeerd is met de alleenheerschappij en die critici stelselmatig vervolgt en op andere manieren buitenspel zet.
Voor de mislukte coup van 15 juli was Erdogan al erg, maar sindsdien is hij helemaal doorgedraaid. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is opgeschort in Turkije, duizenden militairen zijn zomaar vastgezet (en vervolgens zwaar mishandeld), journalisten worden opeens gearresteerd door de politie, docenten mogen niet meer reizen, academici moeten op zoek naar een nieuwe baan, en ga zo maar door.
Turkije is een dictatuur aan het worden.
Daarom is het volstrekt onacceptabel dat de Europese Unie nog altijd toetredingsgesprekken houdt met Ankara en wil dat Turken later dit jaar visumvrij naar EU-landen kunnen reizen.
Gelukkig zijn er politieke partijen in Nederland die mijn zorgen delen. Enkele partijen nemen daarin de leiding. Het gaat dan met name om de ChristenUnie, VNL (VoorNederland) en tot op zekere hoogte het CDA. In een column voor Trouw schrijven CU'ers Gert Jan Segers en Joël Voordewind terecht het volgende:
Nu president Erdogan de tegencoup heeft ingezet zal de EU een duidelijke, rode lijn moeten trekken. Dit kan en mag niet zonder gevolgen blijven.
Het is te begrijpen dat er na een bloedige, ondemocratische couppoging veiligheidsmaatregelen worden genomen om de rust en stabiliteit terug te laten keren. Maar dit gaat vele malen verder dan dat.
Erdogan grijpt de coup gretig aan om een nauwkeurig geplande zuivering van tegenstanders in alle lagen van de samenleving door te voeren. Massale ontslagen en arrestaties troffen de rechtspraak, het onderwijs, de politie, het leger, de wetenschap en de media. Tegelijk pleit Erdogan er openlijk voor om de doodstraf weer in te voeren en is eind mei de grondwet zo ingrijpend gewijzigd dat volksvertegenwoordigers hun onschendbaarheid zijn verloren.
Hiermee overtreedt Erdogan de fundamentele regels van een democratische rechtstaat. Momenteel is er een ware heksenjacht aan de gang, in plaats van eerlijke rechtspraak.
Deze zuiveringen gaan in tegen alle waarden die de Europese Unie voorstaat. De EU en Nederland dienen dan ook deze ongebreidelde arrestaties en vermeende martelingen met overduidelijke bewoordingen te veroordelen. Tegelijk dienen de EU-onderhandelingen met Turkije over toetreding per direct te worden afgebroken, net als de onderhandelingen over het visumvrij reizen. Hopelijk kan Turkije een goede buur worden, maar eens te meer is duidelijk dat Turkije niet bij de Europese Unie hoort.
Om deze mening kracht bij te zetten heeft de ChristenUnie een online petitie opgezet. In de petitie vragen de ondertekenaars -- van wie ik er eentje ben -- de betrokken overheden (zowel Europees als nationaal) om als volgt in te grijpen:
* om op te komen voor belangrijke democratische waarden als godsdienstvrijheid, persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, gelijkheid, eerlijke en onafhankelijke rechtspraak, vrije en eerlijke verkiezingen en humanitaire behandeling van vluchtelingen,
* het toetredingsproces van Turkije tot de Europese Unie af te breken,
* niet over te gaan tot visumvrij reizen tussen Turkije en de EU.
Als er ooit een petitie was die het verdient om getekend te worden dan is het deze petitie van de ChristenUnie. Zet er daarom vandaag je handtekening nog onder: dwing de Europese én Nederlandse overheid om de situatie in Turkije serieus te nemen.