Ondanks de recente daling van de energieprijs is het nog steeds voordeliger over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Reden hiervoor is dat de energieprijs van zowel variabele als vaste contracten met ongeveer hetzelfde percentage (10%) gedaald is.
In de media werd recent veel aandacht geschonken aan deze daling van de energieprijs. Hier werd wel alleen gesproken over de daling van de variabele tarieven. Deze daling is vooral aantrekkelijk voor huishoudens die niet overstappen van energieleverancier en gebruik maken van een zogenaamd modelcontract. Wanneer een huishouden gebruik maakt van een modelcontract worden de energieprijzen die zij betalen twee keer per jaar aangepast, namelijk op 1 januari en 1 juli. Is het dan nog wel voordelig om over te stappen van energieleverancier? Jazeker, de prijzen van vaste contracten dalen namelijk met bijna hetzelfde percentage.
Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 3300 kWh stroom en 1500 m3 gas op jaarbasis. In januari 2016 betaalde een huishouden hiervoor minimaal 126 euro per maand. In augustus 2016 is de goedkoopste energieleverancier op basis van hetzelfde verbruik maar liefst 10 euro per maand goedkoper. Dat is een daling van 8%. Dit blijkt uit het archief van energievergelijker Totaalbesparen.com. Bij de overstap naar een vast contract wordt daarnaast door veel energieleveranciers een welkomstkorting geboden voor nieuwe klanten. Deze korting wordt aan het einde van het jaar verrekend door de energieleverancier op de jaarrekening. Deze welkomstkorting wordt door vrijwel alle energieleveranciers in de top 5 geboden en varieert van 100 tot 200 euro.
Elk jaar stappen meer huishoudens over van energieleverancier. In 2010 maakt nog 8,5% van de huishoudens de overstap, in 2015 is dit percentage gestegen naar 15,1%. Volgens de ACM is deze sterke stijging vooral te danken aan de invoering van het 'aanbod op maat'. Hierdoor is het voor consumenten die willen overstappen van leverancier meteen duidelijk hoeveel zij gaan betalen wanneer zij de overstap wagen naar een nieuwe energieleverancier. Hier spelen energievergelijkers weer slim op in door een 'vergelijking op maat' aan te bieden. Met een dergelijke vergelijking is het voor de consument duidelijk wat zij bij ieder van de energieleveranciers gaat betalen.
Het ziet ernaar uit dat de energieprijzen ook de komende tijd nog zullen blijven dalen. Het aanbod van elektriciteit en gas blijft namelijk ondanks de lagere prijzen nog steeds groeien. Dat meldt het Energieagentschap IEA op basis van de huidige cijfers. De kans is dus groot dat ook de komende maanden de energiecontracten weer goedkoper worden.