De Tweede Kamer pikt het niet dat Jetta Klijnsma de richtlijn van 100 pagina's pas daags voor het besluit beschikbaar maakt. Eerder vandaag berichtte DDS al over de schandalige actie van staatssecretaris Klijnsma om een belangrijk
EU-besluit pas 24 van tevoren beschikbaar te maken voor de Tweede Kamer. Het probleem? Het gaat om een richtlijn over pensioenfondsen in de EU met ingrijpende veranderingen, een document van wel 100 pagina's lang. Het is natuurlijk volstrekt onmogelijk dat Kamerleden alle ins en outs van zo'n enorm stuk tekst binnen een dag kunnen analyseren.Wat het nog erger maakt, is dat de actie van Klijnsma bewust lijkt te zijn geweest: de informatie was al op 15 juni bekend, maar pas gisteren maakte ze het bekend aan de Kamer. Ze heeft er dus zo lang mogelijk mee gewacht – je zou bijna denken dat er dingen in die EU-pensioenwet staan die Klijnsma liever verborgen wil houden.
Zelfs de voorzitter toonde zich gepikeerd over het late informeren van de Kamer door Klijnsma:
"Ik wil een punt van orde maken, want ik probeer een beetje te begrijpen hoe dit kan, zonder dat de Kamer hierover ruim van tevoren is geïnformeerd en zonder dat met de Kamer is besproken dat het op deze manier … Nee, mijnheer Omtzigt, rustig! Dit is geen verwijt aan de Kamer. Ik zeg dit eigenlijk richting de staatssecretaris, want het gaat ook om het actief informeren en het feit dat informatie tijdig richting de Kamer moet komen om er zorgvuldig over te kunnen spreken."
Ook op de inhoud van de richtlijn is trouwens genoeg aan te merken. De richtlijn gaat over pensioenfondsen in de EU – maar liefst 60 procent van dit geld ligt bij de steenrijke Nederlandse pensioenfondsen. Zo'n richtlijn gaat dus vooral ten koste van Nederland. Bovendien wordt Duitsland uitgezonderd door de maatregel, een vreemde en ongelijke situatie. De richtlijn maakt het mogelijk dat Nederlandse pensioenfondsen zich in het buitenland vestigen zonder dat De Nederlandsche Bank er voldoende toezicht op heeft. Bovendien heeft Nederland geen vetorecht als onze pensioenfondsen willen vertrekken naar Malta of Cyprus – en willen profiteren van de soepelere regels aldaar.
Pieter Omtzigt (CDA) stelde de move van Klijnsma terecht aan de kaak. Hij diende een motie in die de regering oproept om de richtlijn niet goed te keuren. En hij stond daarin niet alleen: behalve het CDA steunden ook PVV, SP, CU, SGP, VNL, PvdD, 50Plus en Kamerlid Van Vliet de motie. Geen meerderheid, maar wel een enorm deel van de Tweede Kamer.
En dat is maar goed ook: het kan niet zo zijn dat een staatssecretaris zomaar de macht van ons parlement probeert te omzeilen door een richtlijn pas kort van tevoren bekend te maken. Zoiets is gewoon onacceptabel. Hopelijk snapt ze na de reprimande van Omtzigt dat ze op haar tellen moet passen: de Tweede Kamer pikt dit gedrag niet.