Gaan we weer. Na het tekort aan vrouwen op de kandidatenlijsten, blijken er ook te weinig 'oudjes' op te staan. "Slechts" een kwart van de kandidaten is ouder dan 50 jaar.
De ene lobbyclub na de andere publiceert een 'onderzoekje' dat er te weinig kandidaten van een bepaalde bevolkingsgroep op de kandidatenlijsten van de politieke partijen staan. Eerder deze week werd er geklaagd dat er te weinig vrouwen op staan. Alsof vrouwen niet op mannen kunnen stemmen en alsof een 50/50-verdeling per definitie goed is. Vandaag komt ouderenorganisatie PCOB met klachten dat de lijsten "geen weergave zijn van de vergrijzing in de samenleving":
''In Nederland is ongeveer 35 procent van de mensen 50 jaar of ouder. Van de in totaal 478 kandidaten zijn 115 mensen 50 jaar of ouder. Dat is maar 24 procent. Bovendien staat een groot deel van die 50-plussers op een onverkiesbare plaats.''
Maar dat is niet de enige klacht:
Kandidaten die ouder zijn dan 65, zijn al helemaal amper te vinden op de lijsten, klaagt de organisatie. ''Die zijn op twee handen te tellen en bovendien onverkiesbaar.''
Volgens de organisatie zeggen deze cijfers iets over "het belang dat de politieke partijen blijken toe te dichten aan deze beroepsgroep". Nee, die cijfers zeggen helemaal niets. Alsof ouderen alléén op andere oudere kandidaten stemmen. Alsof ouderen alléén maar uit eigenbelang stemmen, om hun pensioentje en aow veilig te stellen.
Wat is erop tegen dat "maar" 24 procent van de kandidaten 50 jaar of ouder is? Is dat niet genoeg? Ik vind het eigenlijk wel voldoende. De ouderenbelangen worden volgens mij prima behartigd door de politieke partijen die we al hebben. Meer ouderen op de lijsten levert niets op. En we hebben ook nog 50Plus. Wat willen ouderen nog meer? Voor lobby-organisaties is het kennelijk nooit genoeg.
Houd toch op.
Als we de klachten serieus zouden nemen en zouden combineren, dan hebben we straks kandidatenlijsten met alleen nog maar vrouwen en ouderen.