Al jaren hebben we last van migranten op bootjes in de Middellandse Zee die Europa willen bereiken. Griekenland is er nu klaar mee en Italië heeft nu ook een regering die er genoeg van heeft. Spanje gaat nog wel even door met bootjes 'redden'. De Spaanse regering heeft eerder aangegeven dat het geen 'veerdienst' is, maar het begint er nu toch wel op te lijken. De autoriteiten in het Zuid-Europese land haalden alleen op vrijdag al 888 migranten van vaartuigen in de Alboránzee en de Straat van Gibraltar. Een dag later ging het om 334 mensen, die zich op zeventien bootjes bevonden. Minister Fernando Grande-Marlaska (Binnenlandse Zaken) noemde de toestroom van migranten zaterdag een ,,Europees probleem, dat een Europese oplossing vereist''.
De Internationale Organisatie voor Migratie zegt dat Spanje de nieuwe hoofdbestemming is geworden voor migranten die op bootjes de Middellandse Zee oversteken. Tussen 1 januari en 25 juli arriveerden bijna 21.000 migranten via de zee in het land, tegenover ruim 15.000 in Griekenland en meer dan 18.000 in Italië.
Het lijkt er dus op dat Spanje de volle laag gaat krijgen en dan is het afwachten wat die zogenaamde 'humanitaire' houding van de Spanjaarden gaat opleveren en wat voor gevolgen het gaat hebben voor de Spaanse politiek. In Italië heeft de politieke sfeer al een ommekeer gemaakt, maar Spanje is de volgende. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Het is een zo oude gezegde en in heel Europa zijn er gezegdes van dezelfde strekking.
Waarom leert de politiek er dan nooit van en maakt het zo vaak beleid dat op de korte termijn is gericht en niet op de lange termijn? Daar heeft uiteindelijk toch niemand iets aan? Spanje zal binnen een jaar vast volledig van mening veranderen en dan komt die gewilde 'Fort Europa' er toch nog. Dan is de tijd van de Merkeliaanse immigratiepolitiek ook in de praktijk ten einde.