1. Home
  2. Sollicitatieplicht alleen voor Nederlanders

Sollicitatieplicht alleen voor Nederlanders

Geen categorie04 jul 2011, 11:30
Volgens de hoofdstedelijke Groenlinks moeten we solicitatieplicht voor asielzoekers 'niet willen'.

De gemeente Amsterdam wil vluchtelingen die hun oorspronkelijke beroep in Nederland willen uitoefenen, vrijstellen van sollicitatieplicht.


Je moet als samenleving niet willen dat iemand die in eigen land arts was, hier in de schoonmaak zit”, zegt Fenna Ulichki, gemeenteraadslid van GroenLinks en initiatiefnemer. Het plan moet het aantal vluchtelingen op de arbeidsmarkt vergroten. In 2010 werkte nog maar 14 procent van hen, maar dat moet in 2014 zijn opgeschroefd naar 45 procent.

Ja, beste mensen, die asielzoekers zijn allemaal artsen, advocaten en denkers. Juwelen voor de samenleving, stuk voor stuk. En als die mensen hun oorspronkelijke beroep maar weer gaan uitvoeren, is Nederland weer een stukje dichter bij het ideaal van een kennisland. Waarvoor hulde.
Helaas is er een aantal probleempjes: ten eerste staan de papiertjes uit het land van herkomst niet gelijk aan de Nederlandse standaarden. Een arts uit Angola is geen Nederlandse arts. Deze persoon kan zich laten bijscholen, maar zomaar het oorspronkelijke beroep uitvoeren klinkt leuk, maar is in de praktijk zelden mogelijk. Ten tweede - and this is a big one - asielzoekers zijn niet allemaal de goudklompjes waarvoor Groenlinks ze houdt. De meesten zijn echt niet hoogopgeleid. Ten derde moeten we ons afvragen hoe ruim Groenlinks de term 'oorspronkelijk beroep' neemt; moeten we straatventers ook ontslaan van hun sollicitatieplicht? En wat doen we met mensen die daadwerkelijk schoonmaker waren?
Het zijn vragen die niet aan mevrouw Ulichki besteed zijn. Want mocht u nog twijfelen aan haar wereldbeeld en de nare consequenties daarvan, leest u dan onderstaand stukje even:

,,Het seksuele geweld in Zeist en de dood van Anja Joos in Amsterdamse Pijp moet je zien als misdrijven van individuen. Die moeten daarvoor worden gestraft. Aan zulk gedrag liggen allerlei redenen ten grondslag, maar cultuur hoort daar niet bij. Elke Marokkaan vindt dat deze jongens gestraft moeten worden. Burgemeester Cohen had ook niet moeten zeggen dat het Marokkanen waren, dat is niet relevant.”

'Nuff said...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten