De regering probeert de geschiedenis van het land witzwart te wassen.
Hoewel Sint en Piet voorlopig nog steeds welkom zijn in Nederland, mogen ze niet meer langskomen op Surinaamse scholen. Dat heeft de Surinaamse overheid - geleid door Mr. Tolerance himself, Desi Bouterse - vandaag aangekondigd.
Vanaf volgend jaar zijn Sinterklaas en Zwarte Piet niet meer welkom op Surinaamse scholen. De Surinaamse regering wil dat het bewustzijn over het belang van eigen Surinaamse tradities vergroot wordt... Het is de bedoeling is dat op Kinderdag, zoals 5 december in Suriname wordt genoemd, alle aandacht naar het kind gaat en niet naar 'andere bijfiguren die niets van doen hebben met onze cultuur, aldus het ministerie [red.: van Onderwijs en Volksontwikkeling].
"Niets te doen hebben met onze cultuur" is natuurlijk pertinente onzin. Als het niet bij de cultuur hoort zouden ze in Suriname helemaal geen Sinterklaas feest kénnen. Hoewel de nieuwe regering dat ongetwijfeld wil vergeten is de Surinaamse cultuur behoorlijk beïnvloed door de Nederlandse cultuur. Gezien het verleden van beide staten is dat natuurlijk niet zo vreemd.
Misschien is dat juist de reden dat de overheid hier definitief van af wil. Het sinterklaasfeest zelf was al afgeschaft in de jaren 80. In de afgelopen jaren werd het toch weer gevierd omdat... mensen het feest misten.
Nu moeten Sint en Piet er dus alweer aan geloven, niet omdat ze niet bij Suriname horen - ze komen al weet ik hoe lang langs op scholen daar, en mensen vierden het feest gewoon, ook toen de staat het had afgeschaft - maar omdat de regering volledig met het verleden wil breken. Bouterse en co. willen het verleden van Suriname reconstructureren; de echte geschiedenis van het land wordt vervangen door een kulverhaal. Als mensen daar niet vrijwillig mee akkoord gaan grijpt de staat zelf wel in.
Jammer. Je kunt de geschiedenis van een land en volk namelijk niet zomaar veranderen. Hopelijk komt deze regering daar ook achter doordat, hoewel Sint en Piet niet meer langs mogen komen op scholen, Zwarte Piet en de Sint desalniettemin welkom blijven bij Surinamers thuis.
Overigens speelt er ook nog een ander motief een rol: de Quincy Garios van de wereld hebben blijkbaar meer invloed in Suriname dan in Nederland:
In 2011 deed Ronald Venetiaan, toen parlementslid, al een nieuwe poging tot afschaffing van het feest vanwege het racistische karakter.
Let op hoe Nu.nl het vreemd: 'Vanwege het racistische karakter', niet vanwege het vermeende racistische karakter van het Sinterklaasfeest. Als je niet beter wist zou je bijna denken dat ze hun woorden bewust zo hebben gekozen.