Het besluit van de NTR om alleen roetveegpieten te gebruiken heeft nogal wat reacties veroorzaakt. Het lijkt soms echt een Randstad-probleem en dat zie je aan de gevolgen van het besluit. Zo wil het sint-comité van Zaanstad zich terugtrekken vanwege het besluit. De vraag is wat andere comités gaan doen en hoe de rest van Nederland zal reageren. De meeste gemeentes zullen bij de traditionele pieten blijven.
"Wij zijn al behoorlijk aangepast", zegt Rene de Reus van het Sinterklaascomité Zaanstad nu bij NH Nieuws. "Wij leveren alleen bruine Pieten. Geen roetveegpieten, want daar distantiëren we ons van."
De Reus is bang dat veel kinderen hun oom of buurman zullen herkennen als er Zaanse roetveegpieten meelopen met de intocht. "Het is het eind van een pietencarrière als je wordt herkend", zegt De Reus. Volgens het comité gaan de Zaanse Pieten al met hun tijd mee, maar "in hun eigen tempo. Al onze Pieten zijn donkerbruin van kleur".
Het Sinterklaascomité Zaanstad houdt nu een week later, op 24 november, een eigen intocht. Dat gebeurt een paar kilometer zuidelijker, in Zaandam. De andere acht comité's in de Zaanstreek doen wel mee aan de landelijke intocht. Ze leveren in totaal 165 roetveegpieten.
Hopelijk gaat de politiek er zich dit jaar niet mee bemoeien. Het is een culturele en maatschappelijke ontwikkeling. Veranderingen zullen plaatsvinden, maar heel erg langzaam. Je kan dit soort dingen niet forceren. Misschien verandert er helemaal niets, ook prima. Gemeenschappen en gezinnen moeten het lekker zelf weten.