"De definitieve handdruk kwam tot stand op 9 mei 1950, met de eerste concrete stap naar de Europese eenwording. Wat mij zo treft is dat de grote idealen en prachtige woorden van die tijd — solidariteit, federatie, eenwording, gemeenschappelijke waarden — van meet af aan werden geschraagd door pragmatisme. Door geduld. En respect voor de modderige realiteit."
"Wij hebben er als Nederlanders vanaf het begin af aan voor gekozen om een bijdrage te leveren aan het scheppen van die feitelijke solidariteit. Dat hebben wij met trots en overtuiging gedaan, waarbij het Europese belang vaak in overeenstemming werd geacht of gebracht met het Nederlandse belang. Een klein handelsland aan de zee heeft baat bij beschutting tegen het nationalisme en bij de handelsmacht van een samengesmolten economie."
"Wij hebben ons de laatste jaren niet van onze beste kant laten zien in Europa. Nederland kan beter. Dat is voor mij ook het uitgangspunt en inzet bij de vorming van een nieuw kabinet."
"Het mandaat dat D66 heeft gekregen van meer dan anderhalf miljoen kiezers is ook het mandaat van Europese realiteitszin. Die schrijft voor dat Nederland gebaat is bij de verdieping van de Europese eenwording en de verbetering van de Unie voor al haar burgers. Dat is en blijft mijn kompas."
Het is een groot voorrecht, mijn hele leven heb ik dat ervaren, om Europeaan te zijn.
Vandaag vier ik de Europese eenwording. Als garantie van onze vrijheid. Als beste hoop voor de toekomst. #D66https://t.co/uZDiDddwjO
— Sigrid Kaag (@SigridKaag) May 9, 2021
"Willen we echt meedoen? Of laten we het aan China en de VS? Als we mee willen doen, serieus genomen willen worden, moeten we met één Europese mond spreken. Dat betekent het afschaffen van het nationale veto op het gebied van buitenlandbeleid en de gestage verwerkelijking van een echte Europese defensiekracht. De soevereiniteit die we daarmee aannemen is vele malen groter dan de soevereiniteit die we als klein land alleen kunnen behouden."