Afbraak verzorgingsstaat gaat door
De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de versobering van de WW-duur. Zij heeft vandaag ingestemd met de Wet werk en zekerheid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher.
Deze wet regelt onder meer versoepeling van het ontslagrecht en versobering van de WW. Ook moet de rechtspositie van flexwerkers worden verbeterd. Naast de beide regeringspartijen VVD en PvdA stemden ook de fracties van het CDA, D66, GroenLinks, de ChristenUnie en SGP voor het wetsvoorstel.
De wet is een van de grote hervormingsdoelstellingen van het kabinet. Vanaf 1 juli 2015 wordt het makkelijker en ook goedkoper voor een werkgever om werknemers te ontslaan. Ook gaat de WW door de wet op de schop: vanaf 1 januari 2016 wordt de door de overheid betaalde uitkering teruggebracht van maximaal 38 naar maximaal 24 maanden.
Ten aanzien van flexwerkers is bepaald, dat deze niet pas na drie jaar, maar al na twee jaar een vast contract aangeboden krijgen. Volgens de minister is dat 'om te voorkomen dat werknemers te lang en tegen hun zin op opeenvolgende tijdelijke contracten voor dezelfde werkgever werken'. Wel is de termijn verdubbeld gedurende welke flexwerkers voor een en dezelfde werkgever mogen werken: van drie naar zes maanden.
Critici van de wet vrezen, dat mensen niet eerder een vast contract krijgen, maar juist eerder worden ontslagen.