Willen Europeanen echt een ruimhartiger asielbeleid? Dit zijn de feiten.
Verbazing alom toen het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag een rapport presenteerde over immigratie en asielbeleid in Europa. "Steeds meer Europeanen voor ruimhartig asielbeleid", kopten nu.nl en De Telegraaf in navolging van het ANP. Zijn critici van het huidige open grenzen-beleid dan toch in de minderheid? Is de meerderheid van Europa vóór de komst van miljoenen asielzoekers, zelfs na de massale aanrandingen in Keulen en andere steden door heel Europa?
En dat is nu juist de crux. Het SCP-rapport baseert zich op data van het European Social Survey uit 2014, vóórdat de huidige immigratiegolf naar Europa op gang kwam. Hoewel de headlines in de media anders suggereren, zegt het onderzoek dus helemaal niets over de publieke opinie over de huidige migratiecrisis. Het persbericht van het SCP vermeldt slechts terloops in een regeltje tekst dat de data van voor de migratiecrisis zijn, terwijl dit natuurlijk van fundamenteel belang is voor de relevantie van zo'n onderzoek voor de huidige discussie.
Het persbericht van het ANP maakt het alleen nog maar erger. Terwijl het rapport van het SCP een genuanceerd beeld schetst van de publieke opinie over immigratie en asielbeleid, doet het ANP alsof heel Europa staat te juichen bij de komst van immigranten. Zo meldt het SCP-rapport onder meer dat slechts 30 procent van Nederland vóór een soepeler asielbeleid is. Het ANP, waar het gros van de Nederlandse media berichten van overneemt, meldt echter alleen dat Nederlanders steeds meer bereid zijn om immigranten van een andere etnische achtergrond op te vangen, en vermeldt niet dat er slechts onder een minderheid van de Nederlanders überhaupt draagvlak is voor versoepeling van het asielbeleid.
De selectieve ANP-berichtgeving zou je bijna doen geloven dat Nederland zeer enthousiast is over de komst van duizenden asielzoekers. Een eenvoudige blik op het rapport wijst echter uit dat daar niets van waar is: zelfs voor de huidige immigratiegolf was minder dan een derde van de Nederlanders voor een opener asielbeleid. Bovendien is het onderzoek van nul en generlei waarde voor het asieldebat vandaag de dag, omdat het gebaseerd is op oude data en dus niet actueel is.