Met het referendum over Schotse onafhankelijkheid inmiddels nog maar dagen weg gaan de voorstanders ineens op kop. Mocht die onafhankelijk komen, dan zal heel Europa sidderen.
Schotland onafhankelijk van de eeuwenoude unie met Wales, Engeland en Noord-Ierland? Die vraag ligt voor in een referendum dat volgende week gehouden zal worden. Maar ongeacht referendum; het hele Britse establishment is tegen. Conservatives, Labour, Liberal-Democrats. En - alhoewel ze niet officieel bij de 'Better Together'-campagne mochten - zelfs new kid in town UKIP ziet Schotland het liefst een onderdeel blijven van het Verenigd Koninkrijk.
Maandenlang hield het politieke establishment van de Unionisten de Schotten een carrot and stick-benadering voor: als Schotland tégen onafhankelijkheid zou stemmen, kregen ze meer bevoegheden ten opzichte van Westminster. Maar zouden ze vóór onafhankelijkheid stemmen, dan worden ze gegrepen. Dan worden ze niet alleen uit het Koninkrijk gezet, maar ook uit de pond. EU-lidmaatschap (wat de Schotten - vraag me niet waarom - graag willen beziiten) zou bemoeilijkt gaan worden.
Die benadering leek vruchten af te werpen, want maandenlang stond 'Nee' voor op 'ja' in de opiniepeilingen.
Tot dus gisteren:
Het referendum over een onafhankelijk Schotland is over elf dagen en het lijkt een ware nek-aan-nekrace te worden. Volgens de laatste peilingen kiest een krappe meerderheid van 51 procent voor de onafhankelijkheid.
Het is de eerste keer sinds het begin van de campagne dat de voorstanders voorop staan in de peilingen, meldt The Sunday Times, die een peiling liet uitvoeren door YouGov.
Overigens zijn er in Europa een aantal plekken waar men om niet geheel onzelfzuchtige redenen voor een onafhankelijk Schotland is. Niet ingegeven door een afkeer van Londen of een liefde voor Edinburgh ijveren ze in Baskenland, Catalonië, Vlaanderen, Noord-Italië, Beieren en zelfs in ons eigen Friesland al jaren voor onafhankelijkheid van hun eigen contreien. Door een uit het Verenigd Koninkrijk tredend Schotland zien al deze gebieden een regionalistisch momentum toenemen. Een onafhankelijk Schotland zou daardoor wel eens een motor voor een verhevigde onafhankelijkheidsstrijd in de rest van West-Europa kunnen zijn.
U snapt: tussen de weer oplaaiende eurocrisis en de jihadistische dreiging gaat ons continent zeer interessante, maar ook behoorlijke onzekere politieke tijden tegemoet. Met één enkele peiling in Schotland wordt ineens duidelijk dat de kaart van Europa zoals we die nu kennen er over tien jaar wellicht heel anders uit ziet.