Schokkend: draagvlak voor '2-minuten stilte' wordt kleiner, bijna 10 procent gezakt

Geen categorie30 apr 2018, 9:00
Voor de meeste mensen is het een doodnormale zaak om op 4 mei 2 minuten gewoon even stil te zijn en de doden van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Uit onderzoek blijkt dat nog steeds tweederde stil zal zijn, maar het is wel bijna tien procent minder dan vorig jaar. Dit jaar zal 78 procent van de ondervraagden twee minuten stilte houden tegen 85 procent vorig jaar.

Zes op de tien Nederlanders geven aan dat het herdenken op 4 mei hen 'een beetje' emotioneel raakt, één op de vijf zegt dat de herdenking hen in sterke mate raakt. Jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar zijn het minst betrokken bij 4 mei. Zij bezoeken wel het vaakst op 5 mei een van de bevrijdingsfestival (30 procent).

Acht op de tien Nederlanders is het eens met de stelling dat 5 mei een dag is om erbij stil te staan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ruim driekwart vindt dat de jaarlijkse viering van 5 mei ook in de toekomst moet doorgaan. Bijna drie op de tien Nederlanders hangen die dag naar eigen zeggen de vlag uit.

Het lijkt misschien niets, maar een afvlakking van bijna tien procent in een jaar is wel heel erg dramatisch. Wie weet wat het volgend jaar zal zijn? Ik zeg niet dat het de oorzaak is, maar de groep 'Geen 4 Mei Voor Mij' lijkt hierdoor steeds meer tractie te krijgen. Dat is het ergste geval, het minst erge geval is dat het de mensen zo weinig kan schelen dat ze die twee minuten niet kunnen ophoesten. Dat vind ik ook erg genoeg.

Mensen met een niet-westerse migratieachtergrond vinden vrijheid van godsdienst vaker belangrijk dan andere Nederlanders, maar ook zij vinden vrijheid van meningsuiting belangrijker dan vrijheid van godsdienst (54 tegen 23 procent).

In het algemeen hebben Nederlanders met een migratie-achtergrond slechts zeer beperkt een andere mening dan andere Nederlanders. Wel doen ze minder vaak mee aan de 2 minuten stilte en andere activiteiten op 4 mei en hebben ze minder associaties bij de Tweede Wereldoorlog.

Al met al, het is een ontwikkeling dat ik met argusogen gade sla en waar ik zacht gezegd een beetje verdrietig van word. Niets om vrolijk door te zijn, maar het mogelijke begin van een negatieve trend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten