1. Home
  2. Schaf permanente verblijfsvergunning asiel af

Schaf permanente verblijfsvergunning asiel af

Geen categorie06 jan 2011, 15:15
Terugkeerregeling Bosnische vluchtelingen
Nederland zou werken aan een vrijwillige terugkeerregeling voor Bosnische vluchtelingen. Dit meldt de Telegraaf op basis van buitenlandse bronnen. In Nederland verblijven circa 30 duizend Bosnische vluchtelingen. Een deel hiervan is niet goed geïntegreerd en die wil men middels financiële prikkels overhalen om terug te keren. Deze regeling, gericht op 45-plussers, omvat een levenslange uitkering, een reiskostenvergoeding en een terugkeeroptie binnen een jaar na vertrek.
We hebben ons natuurlijk lelijk in de nesten gewerkt met het uitdelen van permanente verblijfsvergunningen aan deze groep, want hoewel het nu veilig is in Bosnië, is terugkeer alleen nog mogelijk op vrijwillige basis. Zo’n financiële regeling is dan zo ongeveer de enige mogelijkheid om hen zover te krijgen. Omdat de uitkering lager is dan de Nederlandse bijstandsuitkering en ook bespaard kan worden op andere collectieve voorzieningen, is deze vertrekregeling de minste van twee kwaden.
Vluchtelingenverdrag geen immigratieverdrag
Waar het natuurlijk om gaat is dat in ons asielrecht een systeemfout is geslopen. Waarom zouden we aan al diegenen die met succes asiel aanvragen na een paar jaar een permanente verblijfsvergunning verstrekken, waardoor we betrokken nooit meer kunnen terugsturen ook al zijn de gronden waarop asiel is verleend komen te vervallen?
Het VN-vluchtelingenverdrag regelt bescherming voor vervolgden, maar verplicht het ontvangende land niet tot permanente immigratie van betrokkenen. Voor zover ik weet (correct me if I'm wrong) kunnen zelfs de Raad van Europa of de Europese Unie Nederland daar niet toe dwingen.
Daar komt nog bij dat die permanente verblijfsvergunning, om nog maar te zwijgen over naturalisatie, betrokkenen een bijzonder sterke rechtspositie geeft. Zelfs al blijkt dat men de boel heeft bedonderd, dan nog is intrekking bijzonder lastig, zoals het geval Hirsi Ali heeft aangetoond. En hoe vaak lezen we niet dat toegelaten vluchtelingen op vakantie of familiebezoek gaan naar het land waarvan ze beweerden dat ze daar vervolging hadden te vrezen? Dit geldt zelfs voor een land als Iran, waarvan ik me overigens goed kan voorstellen dat daar ook bonafide vluchtelingen vandaan komen.
Asiel in principe tijdelijk
De oplossing is simpel: schaf de permanente verblijfsvergunning voor toegelaten vluchtelingen af en vervang deze door een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd (zie foto). Periodiek kan dan worden bekeken of de situatie in het land van herkomst voldoende is verbeterd, zodat verlenging van de vergunning niet nodig is en betrokkene kan worden teruggestuurd. Ook het terugsturen van diegenen die klaarblijkelijk de kluit belazerd hebben wordt zo een stuk eenvoudiger.
Maar er zijn toch ook vluchtelingen die hier prima hun weg vinden en die niet leven op kosten van de gemeenschap? Zeker, en die hebben ook niets te vrezen. Die kunnen namelijk een beroep doen op de regelingen voor kennismigranten, waarvoor iedereen zich kwalificeert die tenminste een bepaald salaris verdient.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten