Oud-minister Onno Ruding windt er geen doekjes om: "De consument, die is ook niet op zijn achterhoofd gevallen." Hij heeft gelijk.
Normaalgesproken proberen wij hier bij DDS commentaar van de partijmastodonten te negeren, omdat het doorgaans onsamenhangend gezemel is en de desbetreffende sprekers geen enkele concrete invloed meer hebben. Vandaag, echter, maken we een uitzondering voor oud-minister Onno Ruding van het CDA, omdat hij in een interview met Trouw op onnavolgbare wijze de vinger op de zere plek legt:
Ruding hekelt in het gesprek de onzekerheid in de samenleving, die volgens de oud-bewindsman wordt veroorzaakt door 'onduidelijk overheidsbeleid'. Volgens de CDA'er krijgen Nederlanders steeds 'tegenstrijdige verhalen' te horen van de overheid, waardoor ze de hand op de knip houden.
Hij heeft daarin helemaal gelijk. De overheid functioneert momenteel als een lichaam met daarop een Januskop; het ene hoofd is van de regering, en roept dat het herstel aanstaande is, dat de redding nabij is en - de irritantste van allemaal - dat we 'sterker uit de crisis komen.' Gesterkt door een aantal internationale collega's die al hebben verklaard dat 'de crisis voorbij is' wordt u aangemoedigd om nú die auto te kopen. Dit is het perfecte moment, aldus de minister-president zelf. Kortom: de regering is een baken van grenzeloos optimisme.
De andere kop is die van de vele ambtelijke instanties van nationale en Europese snit. Deze vertelt een geheel ander verhaal: het gaat steeds slechter met de Nederlandse economie. Het beleid van de massala belastingverhogingen werkt voor geen meter, groeicijfers zijn negatief of op z'n zachtst gezegd mager. Pensioenen gekort, werkloosheid loopt op, geen economisch herstel en oplopende (zowel private als publieke) schulden.
Als die tegenstelling alles was, had je het gedrag van de regering nog wel wat kunnen relativeren; ach, ze proberen gewoon wat management by speech. Gewoon wat verbale olie om de reëele economische motor te herstarten. Maar dat is geen rechtvaardiging; de regering heeft een uitgebreide trukendoos tot diens beschikking die het bepaald niet gebruikt. Ruding somt op:
'Eerst had je het regeerakkoord, maar daar is maar een klein deel van uitgevoerd. Toen kreeg je dat sociaal akkoord, maar dat was veel te weinig', klaagt de 73-jarige Ruding. Het ontbreekt volgens de oud-minister aan echte hervormingen. 'Dat ziet de consument. Die is ook niet op zijn achterhoofd gevallen.'
Inderdaad; de regering laat zelf na om effectieve maatregelen te nemen. Dat kost niet alleen op zichzelf geld, het maakt de burgers ook argwanend en voorzichtig. De rente op sparen is in tijden niet zo laag geweest, omdat iedereen het geld dat 'ie nog verdient oppot. We kopen niet die auto die we van Rutte moeten aanschaffen, want voor je het weet verhoogt 'ie straks ook de wegenbelasting. Daarnaast is door de recente btw-verhoging alles al duurder geworden, dus consumeren zit er sowieso minder in.
En bovenal is het zo verschrikkelijk hypocriet: de burger moet betalen omdat de VVD en de PvdA te schijterig zijn eens echt in de overheid te gaan snijden. Jawel, Jan Modaal moet méér betalen omdat de regering niet werkelijk bereid is mínder uit te geven. Ja, dan gaat de hand op de knip. De burger wacht op betere tijden; totdat de regering het fiscale klimaat voor het eerst in jaren weer eens wat aantrekkelijker maakt.
Zeg het maar mee met Onno Ruding: de burger is niet op z'n achterhoofd gevallen. We zijn klaar met de optimistische retoriek die haaks staat op de grauwe werkelijkheid. Handen uit de mouwen, en tijd dat de VVD eens gaat doen waarvoor ze opgericht is. Waarvoor ze de grootste partij van Nederland geworden is.