Als het niet in eigen land is, dan promoot hij wel communisme in voormalige satellietstaten. Een walgelijke ontwikkeling.
Alhoewel verschillende Sovjet-leiders tijdens hun teneur ook al voorzichtig hebben gepoogd Rusland te destaliniseren, kwam de definitieve klap toch in de vroegen jaren '90, toen de Val van de Muur het einde van de Koude Oorlog en de ontmanteling van de Sovjet-Unie inluidde. Eindelijk af van dat rotcommunisme van die rottige Lenin en Stalin.
Terwijl overal hamers en sikkels werden weggehaald, ging Rusland in economische zin het ook maar proberen met de westerse succesformule: de vrije markt. Dat ging in het begin heel moeizaam, want 80 jaar communistische overheersing had het Russische land totaal kaalgevreten. Maar uiteindelijk, met het inluiden van de 21e eeuw, kwam de Russiche stoomtrein steeds meer op snelheid. Er werd voorgoed afgerekend met de sovjetfantomen, zo leek het.
Maar dat is slechts tijdelijk gebleken, zo schijnt het. Onder Poetins bewind is de mening over Stalin flink positiever geworden. In 2008 vond maar liefst de helft van alle Russen de massamoordenaar van weleer weer een toffe peer. En Poetin is natuurlijk ook de kwaadste niet; overal in het land heeft hij weer
beelden van de communistische dictator laten herrijzen en is de beeltenis van de kwaardaardige snordrager tegenwoordig ook te zien op trams. Erger is misschien nog wel dat hij de wandaden van de grootste massamoordenaar van de twintigste eeuw vergoelijkt door te zeggen dat de Amerikanen véél erger waren.
Poetins voorliefde voor communisme blijft echter niet bij woorden en standbeelden. Hij verricht ook daden om het communisme overeind te houden in landen waar de Val van de Muur geen instorting van het socialistische systeem heeft teweeggebracht. Neem bijvoorbeeld Cuba. Poetin helpt de zittende communistische elite in Cuba een handje door ze
een hoop geld te schenken:
Rusland heeft de schuld van Cuba aan de Sovjet-Unie grotendeels kwijtgescholden. Het gaat om ruim 30 miljard dollar (22 miljard euro), 90 procent van de totale schuld. Dat meldde de Russische internetkrant Gazeta.ru zaterdag.
De kwijtschelding, goedgekeurd door de Russische Tweede Kamer (Staatsdoema), kwam aan de vooravond van het bezoek van president Vladimir Poetin aan Cuba volgende week vrijdag.
Alhoewel er natuurlijk geen vliegtuigen met cash naar Copacabana vliegen, heeft Rusland de Cubaanse staats wel in één klap 22 miljard euro rijker gemaakt. Ter vergelijking: dat is maar liefst anderhalf keer het bedrag van de bezuinigingen die
Rutte II in maar liefst vier jaar wil doorvoeren. Cuba, echter, krijgt het er in één dagje bij. Zónder daarbij te hoeven korten op gezondheidszorg, subsidies, pensioenen en andere overheidsprojecten. Wat een gulle gift van de vrijgevige Poetin!
Poetin moet ook weten, dat zulke massale kwijtscheldingen de lokale economie een oppepper geven. En dat op plekken waar de economie goed draait, men minder snel het staatssysteem zal willen omverwerpen. Poetin heeft het communisme van de Castro-broers dus een welkome oppepper geven.
Het is tragisch om te zien dat de man die juist het communistische Sovjet-tijdperk voor Rusland definitief moest afsluiten, deze probeert te heropenen. En alhoewel hij er zijn eigen methodes op nahoudt (geen revoluties, maar langzame en kleine stapjes), dat Poetin in naam en daad de nieuwe Stalin poogt te worden.