En daar is Moskou absoluut niet over te spreken.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken
Sergey Lavrov zegt in een interview met
het Engelstalige EuroNews dat de Verenigde Staten en
Europa "een denkbeeldige Russische dreiging" als excuus gebruiken om de
NAVO steeds verder uit te breiden en de invloedssfeer van de Europese Unie te vergroten.
"Geleid door deze valse logica, vindt een zeer reële inzet van zware artillerie extra grote contingenten plaats aan de NAVO-Russische grens," aldus Lavrov. Daarmee refereert de minister aan het
missile defense system (raketschild) in Roemenië, Polen en de Baltische staten. Terwijl Amerikaanse, Duitse, Britse en Canadese eenheden al bij
Rusland op de stoep staan, gaat Lavrov verder, "wordt er nu gesproken over mogelijkheden om hun aantallen significant te vergroten."
In het gesprek had Lavrov ook het één en ander te zeggen over Montenegro. De situatie aldaar noemt hij "zorgwekkend." "Er worden pogingen ondernomen om Montenegro te gebruiken als een soort van onderhandelingsinzet in de Russofobische strijd, het NAVO-lidmaatschap wordt ze opgedrongen,' aldus Lavrov. Daar voegde hij aan toe dat het in zijn ogen nogal apart was dat kiezers hun mening hier niet eens over mochten geven in een referendum.
In wat duidelijk een dreigement (of waarschuwing) is aan het adres van Europa en Amerika concludeert Lavrov dat "de trend om steeds meer landen bij de NAVO te betrekken [...] in tegenspraak is met het gezonde verstand, aangezien ze de Balkan op deze manier van Europa's zachte onderbuik in een 'confrontatie zone' veranderen."
Natuurlijk is het zo dat er alleen een "confrontatie" plaatsvindt als Rusland zich tegen de wensen van de NAVO verzet. Als het instabieler wordt in de regio komt dat doordat Moskou zich met de gang van zaken in de Balkan en andere delen van Oost-Europa bemoeit.
Dat gezegd hebbende is het nou eenmaal zo dat Rusland overduidelijk belangen heeft in de regio. Het is onbegrijpelijk dat de
EU en de Verenigde Staten denken dat Rusland bereid is om een stapje terug te doen zodat de NAVO Rusland helemaal kan omsingelen aan de Europese kant van dat land. We moeten niet vergeten dat de NAVO opgezet is door het Westen om de Sovjet-Unie te bestrijden -- dat is de voorganger van het huidige Rusland. Als zodanig is het nogal logisch dat Moskou de NAVO bepaald niet vertrouwt -- en dat Rusland zich gedwongen voelt om in te grijpen als het de indruk krijgt dat het omsingeld wordt.
Maar al te vaak vergeten wij in het Westen dat buitenlands beleid niet om principes draait, maar om het beschermen en vergroten van je belangen als land. Beredeneerd vanuit het perspectief van Europa en de VS is het wellicht logisch dat zij de NAVO steeds meer naar Oost-Europa willen brengen, maar vanuit Ruslands perspectief is het eenvoudig suïcidaal om dat toe te staan.
Als we zo doorgaan geven we Rusland daarom
geen andere keuze dan in te grijpen in de Baltische staten en de Balken, net zoals het al eerder deed in de Krim en Oekraïne.