De gemeente van Rotterdam wil - als het aan wethouder Wijbenga ligt - vanaf 2020 Turkse migranten gaan stimuleren tot het inburgeren. Dit willen ze gaan doen door het aanbieden van taalcursussen en inburgeringscursussen. Cursussen kunnen bij wet niet verplicht worden gesteld, vandaar dat gemeente wil aansturen op 'stimuleren'.
Dit bevestigde de woordvoerder van de wethouder. Op dit moment is er nog geen sprake van verplichte inburgering van Turkse migranten. Het kabinet is al een tijdje bezig met het onderzoeken of dit mogelijk is. Het kabinet is bezig om te kijken of dit juridisch mogelijk is. De woordvoerder zei het volgende erover:
We weten echter niet hoelang dat gaat duren, en daarom willen we er in Rotterdam alvast wat aan doen"
De gemeente Rotterdam is dus van plan om alvast op de zaken vooruit te lopen en niet af te wachten met wat de Rijksoverheid aankomt. De gemeente doet dit - uiteraard om de 'diversiteit' problematiek op te lossen - om een sociaal isolement van migranten te voorkomen. Segregatie is een groot probleem in Rotterdam en de gemeente wil dit voorkomen.
Als mensen uit Turkije naar Nederland migreren, weten ze nog niet helemaal hoe de Nederlandse samenleving in elkaar steekt, denk bijvoorbeeld aan man-vrouwverhoudingen en aan hoe wij met religie omgaan."
Misschien dat het ook wat te maken heeft met de groeiende problemen onder de Turkse gemeenschap in de stad. Al vaker is Rotterdam in de nacht wakker geschud door protesten van Turkse stadsbewoner. De groeiende segregatie in de grote steden is al langer een hoofdpijn dossier voor de desbetreffende colleges. Aangezien de cijfers van allochtonen groepen in de grote steden alsmaar groeien blijkt maar weer dat er steeds meer zal moeten worden ingespeeld op - desnoods door dwang - inburgeren. Integratie gaat immers niet vanzelf.