De eurolanden willen Griekenland wel weer financieel ondersteunen, maar dan alleen als de Grieken aan kunnen tonen dat ze echt gaan bezuinigen. Athene beweert nog steeds dat zij maar wat graag noodzakelijke hervormingen wil implementeren om de economie een boost te geven en de overheidsuitgaven in de hand te houden, maar het geduld van
de rest van de EU is bijna op:Griekenland is vrijdag door de andere achttien eurolanden gemaand echt werk te maken van de onderhandelingen over de aanpak van zijn economie. Zonder lijst met hervormingen geen geld, was het uniforme geluid van de geldschieters.
Naderhand liet onze eigen minister van Financiën, en voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem weten dat er "te veel tijd verloren is gegaan" en dat er nog maar weinig tijd resteert om in te grijpen. Hij voegde daar aan toe: "Het is duidelijk dat de onderhandelingen significant meer voortgang moeten gaan boeken."
Volgens de gemaakte afspraken zou Griekenland nu met een mooie lijst van hervormingen moeten komen. Als de
EU die hervormingen zou steunen - en dus zou geloven dat het iets oplevert - zouden de Grieken vervolgens nieuwe financiële steun krijgen.
Voorlopig willen Dijsselbloem en zijn collega's daar nog niet aan. "[Er is te weinig] gebeurd en dus was het een pittige discussie."
Het grootste probleem is nog steeds dat de Griekse regering geen nieuwe bezuinigingen wil (of de oude zelfs maar in stand wil houden). De Griekse minister Yanis Varoufakis zegt het volgende over het bezuinigingsbeleid dat de Grieken kregen opgedrongen van de EU: "We gaan daar niet naar terug."
Brussel wil dat wél en dus is er in feite een patstelling.
Als de Grieken niet snel met een goede hervormingslijst komen dreigt het land failliet te gaan. Hoewel niemand ervan uitgaat dat de Europese Unie dat toelaat is het natuurlijk wel degelijk een teken dat Griekenland nog steeds diep in de problemen zit én dat lidstaten als Duitsland en Nederland het land niet zomaar te hulp willen schieten.