Nadat 'GeenPeil' eerder al bijna een half miljoen handtekeningen ophaalde, begint de Nederlandse regering met de nodige voorbereidingen.
Alhoewel de Kiesraad pas op 14 oktober aanstaande zal bekendmaken of het flink besproken referendum van GeenStijl over het EU-associatieverdrag van Oekraïne er daadwerkelijk komt, lijken de eerste stappen ter voorbereiding op deze gebeurtenis al te worden genomen.
Vandaag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken namelijk bekend dat een zogenaamde referendumcommissie in het leven is geroepen:
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de referendumcommissie benoemd. Voorzitter is mevrouw mr. M.C. van der Laan. De leden zijn mevrouw prof. mr. A.B. Blomberg, mevrouw prof. mr. drs. W. den Ouden, de heer prof. dr. R.A. Koole en de heer dr. R.J. Renes. Zij zijn benoemd voor de periode van vier jaar.
De tijd dringt, want over twee weken moet worden bekendgemaakt of de commissie dan ook meteen een omvangrijke en belangrijke taak uit te voeren heeft:
Mogelijk moet de referendumcommissie op korte aan de slag. De Kiesraad maakt namelijk in een openbare zitting op 14 oktober a.s. bekend over er voldoende geldige verzoeken zijn ingediend voor en referendum over de goedkeuringswet met betrekking tot de associatieovereenkomst met de Oekraïne.
De door minister Plasterk opgerichte commissie krijgt een aantal taken. Ten eerste moet de commissie een datum vaststellen voor zo'n referendum, maar daarnaast moet de ploeg van Van der Laan ook een juiste formulering van de wet op het stembiljet verzorgen. En - last but not least - is er met de organisatie van het referendum maar liefst 2 miljoen euro aan subsidie gemoeid, die GeenPeil als organiserende organisatie mogelijkerwijs opstrijkt.
Of en hoeveel van dat geld in de zakken van de roze weblog verdwijnt is momenteel nog niet duidelijk, want de referendumcommissie moet eerst nog een hele subsidieregeling opstellen. Momenteel liggen er dus nog geen regels klaar waar men zich op kan beroepen.
De leden van de referendumcommissie kunnen aanspraak maken op een vergoeding van van € 1.000 per maand voor hun werkzaamheden tijdens referendumcampagnes. Voorzitter Van der Laan krijgt maar liefst €1.300 voor haar werk.