Organisatie zou onterecht hebben beweerd dat Volkert zijn mediaverbod heeft overtreden.
Willem Jebbink, de advocaat van de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft aangifte gedaan tegen de reclassering. Aanleiding zijn uitspraken van een woordvoerder van de organisatie in het KRO-programma Brandpunt Reporter.
In dat programma gaf Van der Graaf toe dat foto's die vorig jaar door de Telegraaf van hem werden gepubliceerd, door hemzelf in scene waren gezet. De reclassering reageerde daarop door te melden dat Van der Graaf hiermee zijn mediaverbod had overtreden. Echter, later bleek dat de foto's juist zijn gemaakt op aandringen van de overheid. Die wilde dat "de jacht op de eerste foto" zou ophouden.
Advocaat Jebbink is verbolgen over de uitspraken van de reclassering, zo vertelt hij in een interview met de Volkskrant:
'De reclassering heeft, terwijl ze wisten dat het anders zat, een verkeerde voorstelling van zaken gegeven (...) Daar komt bij dat die woordvoerster niet had mogen praten over een lopende zaak. Op schending van de geheimhoudingsplicht staat een jaar gevangenisstraf. De reclassering was medeaanstichter van alle ophef. Ze hebben de reïntegratie van Volkert niet bevorderd maar juist tegengewerkt. Hij is gebaat bij rust. '
Ook is de raadsman boos over uitspraken van minister Van der Steur. Volkert van der Graaf zei in de documentaire (terwijl hij met een verborgen camera werd gefilmd) dat hij geen zin heeft om te werken, en makkelijk een uitkering krijgt. Voor Van der Steur was dat aanleiding om de uitkering van de politieke moordenaar onder de loep te nemen. Advocaat Jebbink:
'Ik viel van mijn stoel toen ik dat hoorde. De reclassering en het OM oefenen zeer gedegen controle uit op mijn cliënt. Keer op keer wordt vastgesteld dat hij alle voorwaarden naleeft. En de burgemeester van Apeldoorn zegt dat hij zich houdt aan de afspraken over zijn uitkering. Wat is er dan nog te onderzoeken?'