Dat is toch een beetje counter intuitive.
Volgens een proefschrift van promovendus Jan Lunsing helpen referenda niet om de kloof tussen burger en de politiek te dichten. Dat bericht De Telegraaf:
Buurtbudgetten helpen wel om die afstand terug te brengen, concludeert Lunsing, die woensdag promoveert aan de Universiteit Twente, maar alleen als buurten ook echt zeggenschap hebben over hoe ze dat geld willen besteden. „Als het de overheid ernst is met het verkleinen van de kloof, zal de overheid frequent intensief contact mogelijk maken tussen beslissers van overheidszijde en belanghebbenden aan burgerzijde op een moment dat er nog iets te beslissen valt”, stelt Lunsing.
Dat buurtbudgetten helpen lijkt me logisch, maar het is toch wat merkwaardig dat dit volgens Lunsing niet voor referenda geldt. Tenminste, niet als die referenda daadwerkelijk bindend zijn.
Er is namelijk eigenlijk geen betere manier om de burger actief te betrekken bij de politiek en Den Haag te laten weten wat de burger wil. Als de politiek regelmatig referenda uitschrijft weet de burger dat hij degene is die uiteindelijk beslist wat er gebeurt. En dat is hét probleem in de politiek op dit moment; dat de burger denkt dat zijn mening buiten verkiezingstijd volstrekt irrelevant is.
Het zou plezierig zijn als Den Haag het gewoon eens probeerde. En dan moet de Tweede Kamer natuurlijk wel afspreken dat men zich houdt aan de uitkomst van referenda. Betrek de kiezer er direct bij en laat hem bepalen wat er wel en niet gebeurt. Doe dat twee jaar lang met enige regelmaat en ik ben ervan overtuigd dat het vertrouwen in de politiek veel beter is dan nu.