Volgens Stephan Jansen is een stem op de PVV een stem op links.
Stephan Jansen, persoonlijk medewerker van Geert Wilders en PVV-Statenlid in Zuid-Holland, heeft vandaag zijn vertrek aangekondigd bij die partij. In een brief aan collega's legt hij uit waarom hij de handdoek in de ring gooit:
De recente Marokkanen-uitspraken van onze politieke leider, de heer Wilders, hebben ervoor gezorgd dat onze partij nimmer meer serieus zal worden genomen. Geen enkele politieke partij wil nog met ons samenwerken, en de partijen die dat om electorale redenen niet kunnen toegeven, hoeven daar door de gedane uitspraken niet eens meer over na te denken. Een stem op de PVV is zodoende een stem op links geworden. Partijen als de VVD en het CDA worden gedwongen om te kiezen voor links, omdat een acceptabele coalitiepartner op rechts ontbreekt. Onze wijze van politiek handelen is contraproductief geworden, en daarmee slecht voor de toekomst van Nederland dat zo hunkert naar rechts beleid.
Hoewel veel die-hard PVV'ers het niet prettig zullen vinden om bovenstaande te lezen heeft Jansen natuurlijk gelijk. VVD en CDA willen absoluut geen zaken meer doen met de PVV. Daardoor is die partij een margeclub geworden die heel hard dingen kan roepen vanaf de zijlijn, maar niets meer voor elkaar krijgt in de politiek. Mensen die actief zijn geworden voor de PVV in de hoop iets voor elkaar te krijgen kunnen beter hun eigen weg gaan.
Het ergste van dit alles is natuurlijk dat Wilders het er bewust naar heeft gemaakt. Hij is doodsbang om politieke verantwoordelijkheid te moeten dragen door mee te regeren, en dus heeft hij ervoor gezorgd dat de andere partijen niet meer met hem willen samenwerken. Gezien zijn angst is dat begrijpelijk, maar PVV'ers die de politiek zijn ingegaan om resultaten te produceren - niet om alleen maar iets te roepen en snel de beurs te spekken - zijn daar minder blij mee. Zoals Jansen schrijft:
Het is de PVV zélf die ervoor heeft gezorgd dat de partij buitenspel staat. In Almere en Den Haag zal de PVV nutteloos oppositie blijven voeren. Ook in de Provinciale Staten van Zuid-Holland zullen wij nu en in de toekomst geen rol van betekenis meer spelen. Dat is niet de reden waarvoor ik mij in 2006 bij de PVV heb aangemeld.
Daarnaast heeft Jansen genoeg van de linkse koers van de partij. Toen hij zich aanmeldde bij de PVV was het nog een echt rechtse partij, met rechtse ideeën. Tegenwoordig kun je hooguit het immigratie- en integratiebeleid van Wilders en de zijnen 'rechts' noemen. Wat ieder ander onderwerp betreft is de PVV onderhand niet meer te onderscheiden van de SP. Jansen:
De tweede reden voor mijn vertrek is dat ik al langere tijd grote moeite heb met de linkse koers van de PVV. Met het vertrek van onder anderen Joram van Klaveren lijkt de rechtervleugel van gezond denkende conservatieven het definitief te hebben afgelegd binnen de PVV. De linkerkant van de partij zal de komende jaren het beleid nog verder bepalen.
Zijn (logische) conclusie:
Ik kan en wil niet langer deel uitmaken van een partij die zichzelf moedwillig buiten de politieke orde plaatst en bovendien haar voormalig rechtse gedachtegoed heeft ingeruild voor een links program.
Hij zal ongetwijfeld weer voor 'verrader' worden uitgescholden door de PVV-achterban, maar Jansen heeft gewoon gelijk. Feitelijk heeft hij de PVV niet verlaten; de PVV heeft hém verlaten. Dat moet je niet Jansen, maar Wilders aanrekenen.