Greenpeace krijgt een vrije doorgang van de rechtelijke macht, nu deze heeft besloten dat het in zee gooien van rotsblokken om vissers te hinderen geen kwaad kan.
Milieuorganisatie Greenpeace heeft vandaag een overwinning geboekt in de rechtzaal. De natuurliefhebbers werden aangeklaagd door vissersbelangenbehartigersorganisatie VisNed, omdat Greenpeace grote rotsblokken heeft laten afzinken naar de bodem van de Noordzee. De club deed dat, om het vissers lastiger te maken om een goede vangst te behalen. Maar VisNed beweert dat de rotsblokken ook een groot gevaar vormden voor de vissersboten en andere schepen:
De organisatie van kottervissers VisNed eiste twee weken geleden in een kort geding dat Greenpeace de keien zou verwijderen. De stenen zouden schade veroorzaken als ze in de netten terecht komen. Zelfs zou het leven van vissers gevaar kunnen lopen, zo betoogde VisNed.
De rechter ging niet mee met het betoog van de vissers, en argumenteerde dat het gebied waar de blokken geworpen zijn al van nature gevaarlijk is. Daar voegen een paar extra door Greenpeace gedropte stenen niet zo bijster veel aan toe, aldus de voorzieningenrechter in Amsterdam. Verder maakte Greenpeace vantevoren bekend waar de stenen lagen. Vissers zouden daar kennis van kunnen nemen en het gevaar zo kunnen uitsluiten, besloot de magistraat vervolgens.
De natuurbeschermingsorganisatie toonde zich tevreden met de uitspraak, en gaf aan het werk voort te zetten:
Greenpeace is tevreden. „Deze rechtszaak was weer een typisch voorbeeld van de aandacht afleiden van het werkelijke probleem”, zegt Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen. „Gelukkig is dat niet gelukt en kunnen we verder met ons werk voor de Noordzee.”
Greenpeace haalt vaker het nieuws met controversiële acties. Zo brachten ze twee jaar geleden een boorplatform bij de poolcirkel in gevaar. Ook bleek een directeur elke week op en neer te vliegen met het vliegtuig.